Interna källor: ”Anledningen att ingen vill tala öppet heter Sara Skyttedal”

Tystnadskulturen i Kristdemokraterna breder ut sig i väntan på Sara Skyttedals nästa drag, enligt källor.

Text:

Bild: TT

I oktober förra året skickade Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ett sms till kristdemokraten Ebba Busch. Där varnade Åkesson sin partiledarkollega för att EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) var illojal mot sitt parti, enligt Expressen. Skyttedal hade då förlorat striden om förstanamnet på KD:s lista till kommande EU-val och sonderade möjligheten att ta sig in på SD:s lista, enligt vad källor i båda partierna uppger för tidningen.

Trots att sms:et skickades redan i oktober var det först förra veckan som beslutet togs i KD: Sara Skyttedal skulle petas från listan och den profilerade högerdebattören Alice Teodorescu föreslogs som nytt förstanamn inför EU-valet i juni.

Sara Skyttedal har på sociala medier sagt att hon tids nog ska ge sin version av hela dramat. I dag, onsdag, kom ett smakprov då hon medverkade i SVT:s trettio minuter, där hennes dom mot partiledaren Ebba Busch var hård – Skyttedal menar att Busch har agerat "bedrägligt". Källor som Fokus har talat med är eniga om att Skyttedal inte kommer att lämna politiken tyst och beskedligt och säger att många nu är livrädda för vad som komma skall.

– Det finns en anledning till att ingen vill tala öppet och den heter Sara Skyttedal, säger en källa inom KD.

En annan person med insyn säger:

– Alla kollar sitt Twitterflöde var tionde sekund. Vad blir Saras motdrag? Vad kommer att komma ut? Är hon ute efter hämnd? Kommer hon kandidera? Vem offrar hon? Gör hon det själv eller via ombud?

Tystnadskulturen i partiet breder ut sig i väntan på Sara Skyttedals nästa drag i KD-dramat, enligt källor. Foto: TT

Men bakom den nuvarande uppståndelsen ligger minst ett år av smutsigt maktspel inom KD. Förra vintern skapade Sara Skyttedal uppståndelse när hon gick ut offentligt med en liberal syn på droger. Hon hade bland annat själv använt cannabis som smärtlindring och tyckte att det var dags att lätta på lagarna. Budskapet gick stick i stäv mot partilinjen och resulterade i en uppläxning från partisekreteraren Johan Ingerö. Efter det polisanmäldes Ingerö av Sara Skyttedal för ett sexuellt ofredande som skulle ha ägt rum nio år tidigare. Anmälan avskrevs senare men då hade Ingerö redan fått sparken av Ebba Busch, efter bara ett halvår på posten.

Men Skyttedals utspel om droger hade väckt mer ont blod i KD.  Partikamraten och kollegan i EU-parlamentet, David Lega, kritiserade Skyttedal i Expressen i april förra året och tyckte att turerna kring henne tog fokus från partiets politik.  Efter det rådde en iskyla dem emellan och i höstas kulminerade konflikten. I ett provval i september, där partiets kandidater till EU-parlamentet skulle utses, vann David Lega med stor marginal.

Skyttedal meddelade då att hon inte skulle ställa upp om hon skulle vara tvåa på listan, och av allt att döma var det efter det beslutet som hon kontaktade Sverigedemokraterna. Men så ändrade hon sig och efter en intern maktkamp lyckades hon med knapp marginal ta sig förbi Lega och åter bli Kristdemokraternas förstanamn på EU-valsedeln. Nu var det i stället David Lega som gav besked att han inte skulle kandidera i valet.

Han fick dock en liten revansch i fredags och efter petningen av Skyttedal skrev han på Facebook: ”Jag hoppas också att dagens presskonferens äntligen är den sista partiet behöver lägga på att prata om Sara Skyttedals agerande i alla möjliga frågor och att kommande dagar kommer att handla om politiken i stället.”

Dramatiken inom Kristdemokraterna ska ses i ljuset av att partiet befinner sig i djup kris. I opinionsmätningarna ligger sympatierna för närvarande kring 3 procent, det vill säga en bra bit under riksdagsspärren.

I Europaparlamentet har KD i dag två mandat (Skyttedals och Legas) men vill det sig illa kan partiet helt få lämna Bryssel, vilket vore katastrof för ett redan ansträngt parti. För att rädda sig kvar måste KD göra en stark slutspurt.

– Vi har en tradition att plocka in kändisar när det gnisslar i opinionen. Vi är små och saknar pengar och är därmed beroende av rubriker. Särskilt när det närmar sig val, säger en källa.

Men samma källa höjer också ett varnande finger till kändisar som hoppar på tåget lättvindigt.

– Man brukar tugga på dem ett tag och sedan spotta ut dem.

Ett exempel som lyfts fram är Lars Adaktusson. Han hade varit välkänd programledare och politisk reporter på SVT när han kom in i partiet, men när Dagens Nyheter uppmärksammade att Adaktusson vid flera tillfällen hade tagit ställning mot fri abort i EU-parlamentet blev han persona non grata. Andra celebriteter som har passerat revy genom åren är tv-profilerna Gert Fylking, Paolo Roberto och Siewert Öholm, författaren Marcus Birro, advokaten Peter Althin, skådespelaren Eva Rydberg. Även David Lega, som vid sidan av sina politiska meriter är flerfaldig världsmästare och paralympier i simning, kan fogas till den listan. 

Så när opinionsbildaren (och Fokus-kolumnisten) Alice Teodorescu Måwe förra veckan föreslogs som ersättare till Sara Skyttedal var det just kändisskapet som många ledarskribenter och tyckare tog upp: Går KD åter kändisvägen?

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) Alice Teodorescu Måwe (KD) och valberedningens ordförande Ingemar Kihlström (KD) på väg till pressträff med Kristdemokraterna förra fredagen. Foto: Christine Olsson / TT

Och även inifrån partiet hördes liknande tongångar, från bland andra Mikael Anefur och Magnus Kolsjö. Den förstnämnde är kommunpolitiker i Kristianstad och skrev på Facebook: ”Då gäller helt nya infall att hitta en kändis som är kompis med Ebba. Förmodligen är jag både för gammal och obegåvad för att inse det fina i denna kråksång”.

”Det är att förminska mina meriter och det faktum att jag har varit drivande för den utveckling KD har tagit under de senaste fem åren, så det är ganska oförskämt skulle jag säga”, svarade Alice Teodorescu sina kritiker i P1 Morgon.

Internt i KD finns dock en oro för att samarbetet med partiets nya toppnamn kanske inte blir så lätt.

– Att redan innan man är vald kritisera sina kommande partikollegor kan antyda att de inre striderna knappast kommer att avta med henne med på skeppet, säger en källa.  

Samtliga av Fokus källor är dock eniga om att Sara Skyttedal hade blivit en så stor politisk belastning för KD att problemet måste lösas i tid. Annars hade risken funnits att att affären skulle brisera strax före valet i juni, vilket förmodligen skulle tillintetgöra möjligheterna till ett KD-mandat i EU-parlamentet.

Eller ”en upprepning av Adaktusson” som en källa säger.

– Vi hade tre mandat. Men strax före valet 2019 publicerades DN:s artikel om Adaktussons inställning i abortfrågan. Det fick oss att omedelbart tappa ett mandat. Hade vi inte haft poströster skulle vi bara haft ett mandat där nu.

Den fråga alla nu ställer sig är hur stora Alice Teodorescus chanser är att rädda partiet.

– Hon är känd, men inte så känd som partiledningen inbillar sig. Hon måste värna sina kärnväljare, få dem alla att kampanja åt samma håll. Lyckas hon med det så kommer det gå bra, säger en källa med god inblick i Kristdemokraternas inre liv.

Fotnot: Alice Teodorescu Måwes uppdrag som återkommande kolumnist i Fokus avslutades i enighet med tidningens policy sedan det blev känt att hon kandiderar i valet till EU-parlamentet. Red.

***