»Det finns inga varuhus i Venedig«

Text:

Bild: Pontus Lundahl

Vad betyder det för dig att ställa ut på Venedigbiennalen?

– Det låg bortom min horisont att jag skulle bli inbjuden. Det är fantastiskt roligt att vara i den här miljön, men också att få arbeta i den här skalan – rummet är 320 kvadratmeter stort.

Din utställning består av fem videoverk som skildrar historiska brytpunkter. Vad handlar de om?

– Jag intresserar mig för överdokumenterade händelser som ändrat vår syn på historien. Där ett system eller en fysisk plats kollapsar och något nytt tar form. Alla verken berör också frågor om bilden som minne, avtryck och representation. I den nyaste filmen har jag och Oscar Mangione utgått från tyska nödsedlar. I en annan film, från Hiroshima, gestaltas filmens skiktade rumsligheter med utgångspunkt i de skuggbilder som på sina håll blev kvar av människor och djur när de utplånades av atombomben. Jag tycker att min konst dockar väl in i curatorn Okwui Enwezors tankar för biennalen.

Vad är det hos honom som du uppskattar?

– Han intresserar sig för kolonialism, modernitet och människans roll i vilka bilder som förmedlas. Han organiserade också utställningen Archive Fever i New York med konstnärer som arbetar med redan existerande bilder och dokument.

Vilka av dagens överdokumenterade händelser intresserar dig?

– I dag har vi en mer cynisk och rastlös syn på bilder. Det är en otrolig mängd, valfrihet och ersättbarhet, vilket gör något med trovärdigheten. Det var därför jag reste till Västbanken för att göra ett av verken. Det är en överdokumenterad plats med både ett akut nu och och en präglad bild. Sandfärgad, ungdomar som kastar sten på soldater, brinnande bildäck. Jag ville pröva en mer tydligt fotografisk bild, svartvit, utan ljud och människor.

Vad har varit svårast med arbetet?

– Det har varit svårt att få tag i saker man behöver. Venedig är som en kulisstad, här finns inga varuhus. Jag är van vid att kunna cykla till Clas Ohlson om jag behöver något. 

Fakta | Fem frågor

Konstbiennalen i Venedig, öppnar den 9 maj och står öppen till den 22 november 2015.