»Ingen Kalle Jularbo, det ska vara modern musik«

Text:

Bild: Scanpix

I helgen håller PRO kongress i Örebro. Vad ska ni prata om?

– De stora frågorna kommer såklart att handla om pensionärernas ekonomi. Vi kan inte acceptera att pensionärerna betalar mer skatt än de som arbetar. Sedan ska vi prata mycket om omsorg. Var verkligen privatiseringen av äldrevården så bra?

Du har sagt att »intresset för äldrefrågorna är ofta ganska lamt bland politikerna«. Varför tror du det är så?

– Ja, det är en bra fråga. Det enda jag kan säga är att de borde vara mer intresserade. Rikspolitiker har en tendens att skjuta ifrån sig frågorna. De säger att »det där är ju en angelägenhet för kommunerna«. Men nu kommer både Göran Hägglund och Stefan Löfven till kongressen. Då ska vi påpeka att 20 procent av befolkningen faktiskt är pensionärer.

40-talisterna har kallats både Jätteproppen Orvar och köttberget. Vilken benämning föredrar du?

– Jag föredrar att kalla dem 40-talister. De skiljer sig inte från 30-talisterna. Möjligen tror jag att 40-talisterna inte tillhör dem som är tacksamma och knyter näven i fickan. Jag tror att de kommer att ta en mer aktiv roll i kampen för våra rättigheter. Och så blir vi ju fler. De kan nog göra skillnad.

Trots att PRO funnits i 70 år har ni aldrig haft en kvinnlig ordförande. Varför då?

– Det har jag funderat ganska mycket över. Vi borde ha fler kvinnor i toppen eftersom vi har fler kvinnliga medlemmar. Men kvinnor verkar hellre engagera sig på den lokala nivån. Precis som i all annan verksamhet är det svårt att få kvinnor att ta de lite tyngre uppdragen. Men jag tror inte det är något större problem. Inte när det gäller de frågor som vi jobbar med. Kanske blir det en kvinnlig ordförande efter mig. Det vore trevligt.

Ni ska anordna en fest i samband med kongressen. Hur arrangerar man en bra fest för pensionärer?

– Man har en middag där man äter tillsammans. Vi vet att äldre gillar att dansa. Det kommer bli mycket dans och musik. Kanske något åt jazzhållet. Ingen Kalle Jularbo, det ska vara modern musik.