»Jag är en helt vanlig Svensson«

Text:

Bild: TT

– Det har jag en viss förståelse för då jag inte är en traditionell medieperson och inte har en direkt erfarenhet från innehållssidan. Utifrån det perspektivet förstår jag att man kan tycka att det var överraskande.

Behövs det inte någon med tidigare erfarenhet från mediebranschen?

– Det beror på hur man definierar mediebranschen. Med både Com Hem och Eniro har jag jobbat mycket utifrån distribution och annonsering och där kan jag bidra hel del. Generellt sätt är det ett kliv från it- och telekombranschen och visst är det en förändring, men jag har ändå erfarenhet av det som angränsar till Bonniers verksamhet och då upplever jag klivet som hanterbart.

Bonniers är ju känt som ett starkt familjeföretag med tyngd och tradition. Hur tror du mottagandet av en helt extern person kommer att bli?

– Jag uppfattar det som att man är väldigt professionell i sitt arbetssätt och utgår från att det kommer vara ett bra mottagande.

Du har rykte om dig att vara en »städgubbe«. Bör Bonniersanställda  vara nervösa inför ditt tillträde som vd?

– Som företagsledare måste man göra vissa saker för att företaget ska kunna växa och ibland kan det  innebära vissa förändringar. Jag är inte främmande inför att göra de saker som krävs för att bolagen ska bli starkare. Däremot behöver inte »städa« betyda att man sparkar, det finns olika sätt att göra det på, även om det traditionellt har kopplats till att bli mer kostnadseffektiv.

Vilka lik i garderoben tog du upp med Carl-Johan och Jonas Bonnier inför ditt tillträde?

– Jag kan nog inte riktigt minnas att vi har haft sådana diskussioner och det är ingenting jag känt att jag behöver ta upp. Men jag är väl som en helt vanlig människa och har gjort min beskärda del av felparkeringar och fått körkortet indraget en gång för fortkörning. Så i det avseendet är jag en helt vanlig Svensson.

Fakta | Fem frågor

I förra veckan blev det känt att Tomas Franzén blir ny vd för Bonnierkoncernen. Han efterträder Jonas Bonnier när denne avgår vid årsskiftet. Tomas Franzén är född 1962 och har varit vd på Com Hem sedan 2008.