»Jag var snyggare förr men är gladare nu«

Text:

Bild: Scanpix

Ditt band Tant Strul återförenades i somras. I november håller ni era tre sista spelningar. Hur känns det?

– Det känns väldigt kul att göra det tillfälligt. Vi spelar våra gamla låtar precis som vi gjorde när vi var 20 år. Fast jag tycker vi är annorlunda live i dag. Vi har mer självdistans, det är inte längre på liv och död. Det gör att vi har mer energi på scenen 2012 än 1982, konstigt nog. Men vi har inga planer på att skriva nya låtar. Det finns så mycket annat jag vill göra.

Som vadå?

– Nu spelar jag in nya låtar och skriver på en ny roman. Det ska bli jättespännande att se om jag får ihop den här boken för det är så jävla svårt. När jag skrev min självbiografi var det ju bara att skriva som det var, nu måste jag hitta på allt.

Berätta om din självbiografi. Hur kom den till?

– Jag blev tillfrågad av litet förlag – BTM Books – om jag var intresserad av att skriva en självbiografi och jag tackade glatt ja. Men förlaget kunde inte betala något förskott och jag kände att det var för riskfyllt att lägga ner flera månader på något som var osäkert. Men så hörde Norstedts av sig och allt löste sig.

Vad fick du för reaktioner?

– I stort sätt bara bra reaktioner, men två människor tog illa vid sig. Jag försökte vara tydlig med att jag skrev allt från min synvinkel, och att jag egentligen inte visste något om dem. Men mest av allt lämnade jag ut mig själv. För att boken skulle bli begriplig och spännande behövde alla delar finnas med, även de svåra.

Du fyllde 51 i år. Har du någon ålderskris?

– Klart det finns vissa dagar jag tänker »fan vad tråkigt att bli gammal« men det är ju ändå inget man kan påverka. Fördelen att vara äldre är att man blir bättre på det man gör. Det blir roligare och roligare och jag har inga krämpor än. Men visst, inte lika många killar är intresserade av en längre. Det är nog det sämsta med att bli äldre. Jag var snyggare förr men gladare nu.