»Man ska kunna dumpa kläderna i skogen«

Text:

Du ska åka Vasaloppet på söndag. Är det första gången?

– Nej, jag åkte förra året också. Jag skröt om vilken bra form jag var i och då sa en kille till mig att jag borde göra klassikern. Javisst, svarade jag utan att veta vad en klassiker var och fick en smärre chock när jag insåg att jag skulle åka Vasaloppet, simma Vansbrosimmet, cykla 30 mil samt springa Lidingöloppet. Jag hade aldrig stått på ett par längdskidor så jag tränade för fullt hela januari och februari. Loppet tog mig nio timmar att genomföra. Kanske ingen tid att skryta med men det var ju första gången.

Vad ska man tänka på som nybörjare?

– Att klä sig rätt. Förra året hade jag på mig en svindyr dunväst som var på tok för varm. Men jag ville inte slänga av mig västen eftersom den var så dyr och fin. Man ska ha gamla kläder som man kan dumpa i skogen när man blir för svettig.

Till vardags är du vd för Livsmedelsföretagen. Ni ska börja dna-testa köttprodukter kontinuerligt för att avgöra vilket djur köttet kommer ifrån. Är det nödvändigt?

– Köttskandalerna har fört med sig en medvetenhet att man kan fuska på det området. Det är inget som några länder systematiskt har testat tidigare, vilket har öppnat för en enorm möjlighet att fuska. Nu täpper man till den möjligheten. Men i allmänhet är det svårt att värja sig mot bedrägeri. Vi kan inte ha en polisstat, man måste utgå från att den man köper produkter ifrån är ärlig.

Vad ska man tänka på som konsument?

– Köper man exempelvis en bil får man förmodligen en lyxigare och bättre bil ju mer man betalar. Det är likadant med mat. En extrem prispress från handeln och konsumenterna leder ofrånkomligen till mindre fokus på kvalitet. Man får helt enkelt vad man betalar för.

Efter Vasaloppet brukar det serveras mat. Om det blir köttbullar, äter du dem då?

– Om jag är hungrig. Just nu är maten mer kontrollerad än den någonsin har varit.