Afa manar till attack

Text: ulrika hoffer

På lördag är det dags för den årliga demonstrationen i Salem, där högerextremister samlats varje år sedan en 17-årig nynazist misshandlades till döds år 2000. Den antifascistiska aktionsgruppen AFA, Antifascistisk Aktion, meddelar på sin hemsida att »inte en nazist ska lämna stationen gående« och uppmanar till sabotage mot demonstrationen.

Demonstrationerna har tidigare år varit spända, tidvis våldsamma. För två år sedan skadades fyra poliser och elva demonstranter. Förra året greps tolv personer.

Trots det räknar polisen med lugna demonstrationer i år. Vapnet heter – dialog.

Dialogen förs med grupper som söker tillstånd för demonstration. AFA har dock inte sökt tillstånd och är därför inte en av de grupper som polisen har dialog med.

Ändå är det »åsiktsutbyte under ömsesidig respekt« polisen ska använda. Metoden användes vid förra årets demonstrationer och då greps tolv personer.

– Det har inte funnits någon länk mellan polisen och de demonstrerande grupperna tidigare, vilket har lett till missförstånd, säger Ola Österling som är polisens samordnare för dialoggruppen.

Han är optimistisk inför helgen:

– Det kommer att gå fint, kan jag säga.

Lennart Kalderén, kommunalråd i Salem, är inte lika optimistisk. Han sörjer att Salem fortsätter att vara arena för högerextrema manifestationer.

– Det är klart att 1 200 främlingsfientliga demonstranter är ett hotfullt inslag, men sedan antirasisterna valde att lägga sin manifestation inne i Stockholm har det varit lugnare.

Och även om han varken vill ha främlingsfientliga grupper eller grupper som AFA på plats, ser han en risk för att de högerextrema arrangörerna drar nytta av lugnare demonstrationer:

– De försöker bygga en profil på att de sköter sina demonstrationer på ett städat sätt. Det gör att man lätt glömmer vilka mörka idéer som står bakom.

Dialogstrategin är inspirerad av Köpenhamnspolisen och exakt vad den innebär eller hur stort ansvar kontaktpersonen har för de övriga deltagarna i demonstrationen vill inte Ola Österling gå in på.

– Den bygger på ett ömsesidigt förtroende, säger han.

En som gärna beskriver metoden är Kaspar Andreasen på Köpenhamnspolisen. Han har undervisat Stockholmspolisen i metoden, bland annat var han här under förra årets demonstrationer i Salem.

– Det krävs något fler poliser, men det är resultatet värt, säger han och berättar att den som söker tillstånd för en demonstration måste utse en person som tar ansvar för resten av gruppen genom att mana till lugn om demonstrationen blir orolig. Lyckas inte det går polisen in.

– Demonstranterna har en grundläggande rätt, men med det följer också skyldigheter. Så fort någon kastar sten eller flaskor går vi in och griper den som gör det. Det ger en bra signal till resten av demonstranterna, de kan fortsätta demonstrera medan bråkmakarna grips.