Ågren avskedas från regeringskansliet

Text:

Bild: FREDRIK PERSSON/TT

Transportstyrelsens förre generaldirektör Maria Ågren avskedas och lämnar regeringskansliet med omedelbar verkan. Det meddelar Statens ansvarsnämnd i ett pressmeddelande.

»Det förhållandet att hon, som chef för Transportstyrelsen, har gjort sig skyldig till ett brott mot Sveriges säkerhet har inneburit att hon grovt har åsidosatt sina åligganden mot regeringen«, skriver nämnden.

Läs mer: Hon är Löfvens tyngsta offer

Ågren kommer förmodligen att bli av med sin fallskärm på 2,8 miljoner kronor, säger hovrättspresident Fredrik Wersäll till Aftonbladet.

Tjänsten som generaldirektör tillträdde Maria Ågren i januari efter att ha tvingats lämna Transportstyrelsen på grund av IT-skandalen.

– Regeringen har valt att pröva om mitt tidigare agerande i Transportstyrelsen är skäl för avsked. Nu har Statens ansvarsnämnd beslutat att jag ska avskedas. Jag hade hoppats få fortsatt uppdrag inom staten, säger Maria Ågren i en skriftlig kommentar till TT.

– Nu får jag i stället ta med mig erfarenheterna i mitt fortsatta yrkesliv. Erfarenheter som bland annat handlar om ledarskap i svåra situationer och krishantering.