AKB bortkuppad med »rysk politik«

Text:

Bild: Janerik Henriksson/TT

Anna Kinberg Batra berättar i sin nya bok »Inifrån« om hur hon anser sig ha kuppats bort från partiledarposten i Moderaterna. En av de som tidigt kritiserade henne var Niklas Wykman, tidigare MUF-ordförande och i dag riksdagsledamot.

I boken skriver Anna Kinberg Batra om sin väg till makten som partiordförande för Moderaterna, och spelet bakom det kuppartade uppror mot henne som till slut kostade henne jobbet.

Läs mer: Problemet i pojkarnas parti (#19-18)

Ledande i kraven på att hon skulle avgå som partiledare var en grupp moderater i Solna. Pehr Granfalk, Moderaternas kommunstyrelseordförande, var den som i augusti 2017 krävde det först, sedan stämde andra M-företrädare i Stockholms län in i kravet. I kommunfullmäktige i Solna sitter också de omstridda M-riksdagsledamöterna Niklas Wykman och Hanif Bali.

Men en lördagsmorgon under sommaren 2017 blev Anna Kinberg Batra uppringd av Wykman:

»Hjälp mig att hjälpa dig, sa han. Hjälpen skulle bestå i att jag gav honom en högre position än han hade«, skriver Anna Kinberg Batra i boken »Inifrån« som kommer ut i dagarna.

Wykman hade varit gruppledare för M i skatteutskottet »men förlorat uppdraget efter att öppet ha röstat mot partilinjen«, skriver hon och konstaterar:

»'Erbjudandet' påminde lite om vår tids ryska utrikespolitik, där man först gör ett maktanspråk som ingen annan skulle erkänna, därefter likafullt tar sig rätten att försvara sitt anspråk med de metoder man anser krävs«

Det fanns skriver hon också »grupperingar i partiet som ägnade betydande kraft åt att spela om makt. Där lojalitet kunde köpas och säljas«.

Läs mer om spelet i Moderaterna

Problemet i pojkarnas parti (#19-18)

Veckans Fokus: På väg – ut? (#23-17)