Att rättfärdiga ett mord

Text: Maja Aase

Bild: Scanpix

Han är mörkret. Han är ondskan. Han heter Fritzl, 74-åringen som är anklagad för brott ingen förälder ska begå: incest, våldtäkt, slaveri. Och mord.

Ett av de barn Josef Fritzl fick med sin dotter Elisabeth dog strax efter födseln. Tillsammans med modern hölls det döda barnet instängt av morfar/pappa i österrikiska Amstetten, i mörkret, i källaren, hemma hos Fritzl. Mormor/mamma/Fritzls fru har sagt att hon inte har märkt att stora delar av familjen varit inlåsta i 24 år. Sammanlagt fick Fritzl sju barn med dottern, innan han upptäcktes för snart ett år sedan. Nu är det dags för rättegång.

Enligt försvarsadvokaterna har inte Fritzl några invändningar mot åtalspunkterna. Vilket antagligen beror på att Fritzl vill sona sitt brott. Det är vad han säger – han vill sona sitt brott.

Ytterligare ett tecken på att Josef Fritzl är konsekvent i hatet och förvridningen eller vad det nu kan kallas. När Josef Fritzl stängde in sin tonårsdotter gjorde han det för att skydda henne, för att hålla henne borta från människor som inte var »bra« för henne. Pappa Fritzl var däremot »bra« för henne. Han tog hand om henne, gjorde det »så trevligt och mysigt som möjligt« i källaren.

För Josef Fritzl finns det en logik. Och i hans fantasi väntar försoningen: han och samhället kan bli sams igen. Försoningen snuddar också vid förlåtelsen. Och den återupprättade hedern.

Alltså. Fritzl får ett straff. Fritzl sitter av straffet. Sedan vill han gå på gatorna som en fri man och då och då kanske skänka en slant till Rädda Barnen? I »Brott och straff« anser Raskolnikov att han har rätt att mörda en pantlånare. Eftersom kvinnan är en värdelös parasit gör han samhället en tjänst.

Fritzl räddar ju sin dotter, han värnar om henne – och att han systematiskt började våldta henne som 11-åring beror på ett okuvligt begär. En känsla som inte går att tygla, något som man får lära sig att uthärda.

Under månaderna han suttit inlåst har Fritzl sagt att han inte vill dö. Å andra sidan är det många som vill se honom död. Kanske lynchad, bränd och stympad, som de amerikanska säkerhetsvakterna i Irak. De förkolnade kvarlevorna hissades upp som strange fruit, för att alla skulle se att det som behövde göras har blivit gjort – när moralen måste gå före lagen.

Vad som är nödvändigt och rätt varierar genom tiderna; några år efter att Josef Fritzl föddes mördades miljoner människor för att de var av fel sort.

Och vem kan innerst inne klandra den medmänniska som rusar fram och skjuter Josef Fritzl i samband med rättegången? Det kan till och med ses som nödvändigt.

Ett rättfärdigt mord för att hålla allas vår ondska på plats.

Rättegången mot Josef Fritzl inleds den 16 mars.