Bolunds (MP) uppgift: Gör om bomarknaden

Text:

Bild: Anders Wiklund/TT

Bostadsmarknaden måste göras om

Per Bolund blir ansvarig för finansmarknaden och bostadsmarknaden. Det sistnämnda är en svår nöt att knäcka och experterna hoppas på en övergripande reform.

– Det behövs ett helhetsgrepp, så att man inte gör en grej som blir positivt åt ett håll, men negativt åt ett annat. Utan att man passar på att göra en skattereform som kan stärka arbetsmarknaden och även få en fungerande bostadsmarknad, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman till SvD Näringsliv.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth stämmer in i analysen.

– Det är fel i systemet när man måste ta så stora lån så tidigt, säger hon.

Ygeman (S): Det är en del av det politiska spelet

Anders Ygeman avgick i samband med skandalen hos Transportstyrelsen. Det har fått en del att höja på ögonbrynen åt att han nu är tillbaka i en ministerroll.

– Det är klart att oppositionen, att Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor, använder det här när de får chansen. Det är tyvärr en del av det politiska spelet, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

Amanda Lind (MP): Bra att han avgick

Sveriges kulturminister Amanda Lind svarar på kritiken för att ha hyllat Mehmet Kaplan som en av partiets hjältar och pionjärer.

– Det var rätt, det var bra, att han avgick. Det tycker jag nu och det tyckte jag då. Däremot är han en del av vår historia och det var det jag ville visa med det här inlägget, säger Lind i TV4 Nyhetsmorgon.

Debatter

Det är för kort tid under en mandatperiod att hinna med utredningarna som bestämdes under januariavtalet, skriver statsvetaren Carl Dahlström på DN Debatt.

Per Bolund behöver ta ett grepp om bostadspolitiken. Bland annat trappa ner ränteavdrag, slopa flyttskatt och utveckla stöd för äldreboenden, skriver Riksbyggens Cattis Carlsen och Mårten Lilja, på SvD Näringsliv.

Riksrevisionen har pekat på brister i Löfven I-regeringens stora klimatsatsning, Klimatklivet. Det är hög tid för Isabella Lövin att skrota solelstödet, skriver Johan Gustafsson, Skattebetalarnas slöseriombudsman, på DI Debatt.