Skamligt att utnyttja förintelseöverlevare för egen vinning

När vänstern påminner oss om SD:s antisemitiska rötter verkar det mest vara för att garantera sin egen makt, snarare än ovillkorlig sympati för judar.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

“Regeringen verkar ha en märklig förkärlek för läger. Kan det ha något med regeringsunderlaget att göra?”, twittrar Anders Ygeman (S) konfrontatoriskt. Han länkar till en artikel som handlar om att de som fått avslag på sin asylansökan, men som av olika skäl inte kan utvisas, ska kunna flyttas till uppsamlingsplatser utanför EU i väntan på verkställighet.  

Det är en fråga som diskuteras mellan tjänstemän i de nordiska länderna, som har regeringar av olika kulörer. Ansvarig minister, Maria Malmer Stenergard (M), avser att lyfta upp frågan till ministernivå. Inom EU diskuteras därutöver möjligheten att etablera platser, utanför EU, där asylsökande kan få sin sak prövad. Det för att asylsökande ska slippa att riskera livet över Medelhavet i händerna på flyktingsmugglare.  

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Men det struntar Ygeman i. Hans avsikt med inlägget är inte att argumentera i sakfrågan; att anföra sina bästa argument för eller emot förslaget, att presentera alternativ för att lösa ett problem som den regering som han själv satt i misslyckades med. Nej, syftet är i stället att, på ett vulgärt och cyniskt sätt, få mottagaren av budskapet att associera regeringens politik till koncentrationsläger och nazism. Återigen för att det ska tjäna som en påminnelse om SD:s rötter och därigenom, hoppas Ygeman, kunna bibehålla beröringsskräcken för partiet och därmed för regeringen.  

Att detta är det enda Socialdemokraterna har att ta till i ett läge när svenska judar uppmanas dölja sin identitet för att skydda sig – samtidigt som partiet huserar personer inom ungdomsförbundet, i riksdagen, i regeringsalternativet och inte minst i väljarbasen, som anser att massakern på judar den 7 oktober är något att fira – är direkt skamligt. 

Men Ygeman är inte ensam. Också Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC, gör vad han kan för att flytta fokus. Enligt honom så handlar borgerliga rösters kompromisslösa fördömanden av Hamas terror och kritik av den antisemitism som vänstern blundat för i de egna leden, om att ”SD ska tvättas helt rena”. ”Därför använder man begreppet antisemitism som något slags kraftdjur”, skriver Gustafsson på X (tidigare Twitter).  

I en ledare, som illustrerats med en bild av den numera bortgångna förintelseöverlevaren Hédi Fried och nuvarande statsminister Ulf Kristersson, där den senare påstods ha lovat den förra att aldrig ha samröre med SD (vilket Fried senare dementerade), anklagas sådana som undertecknad, som kritiserat vänsterns utnyttjande av förintelseöverlevandes berättelser för egen vinning, för att se vår ”möjlighet att befria både sig själva och Tidö från det faktum att ankaret är ett parti med gravt antisemitisk kultur.” 

Det är helt häpnadsväckande anklagelser, som dessvärre bekräftar vänsterns gränslöshet; för dem har det aldrig handlat om att försvara judars rätt att få leva i frihet i Sverige, om judars rätt till Israel och Israels kompromisslösa rätt till självförsvar, eller om att värna minnet av Förintelsen. För dem har judar bara ett värde när de kan användas för att säkra den egna makten vilket enbart, givet mandatfördelningen, kan ske om borgerligheten inte samarbetar med SD. Därav parallellerna till 30-talet, läger och idén om att vi som står upp för judarna skulle ha någon baktanke med vårt okuvliga stöd.  

De senaste veckorna har det blivit smärtsamt tydligt vad som står på spel, liksom vilka partier som är beredda att reservationslöst stå upp för judar och vilka som känner ett behov av att kontextualisera, relativisera eller titta bort. Det är knappast i regeringens Sverige som hotet mot judarna är som störst – därav det höga tonläget.  

***

Text:

Toppbild: TT