Lööf: »Ett nytt klassamhälle byggs«

Text:

Bild: Janerik Henriksson/TT

I kväll var det Centerpartiets tur att inta Almedalens scen. Precis som de andra partiledarna inledde Annie Lööf med att prata om samhällsklyftor och klass.

– Det går bra för många i vårt land men det går inte bra för alla. Den som har fel namn, fel ålder, fel utbildning eller ingen utbildning alls, sa Annie Lööf.

Hon menar att Socialdemokraterna har misslyckats med att bryta utanförskapet och att »ett nytt klassamhälle håller på att byggas«.

– Olof Palmes envisa engagemang för rättvisa, det ser man mindre av i dagens socialdemokrater, sa Lööf.

C-ledaren meddelade att de inte kommer att söka stöd hos Sverigedemokraterna och använde sig av sportreferenser för att illustrera det borgerliga blocket.

– Alliansen är ett lagarbete. Nu ska vi använda våra styrkor på rätt sätt. Nu ska vi samla oss. Sluta spela defensivt och i stället börja anfalla.

Sista halvan av talet ägnade hon åt att markera mot främlingsfientlighet och nazism.

- Den hör inte hemma här i Almedalen. Den hör inte hemma någon annanstans än på historiens soptipp, sa Annie Lööf.

Tidigare under Centerpartiets dag i Almedalen gjordes utspel om jobb, arbetsmarknad och turordningsregler. Bland annat vill de höja den övre åldergränsen för studiemedel och studielån till 60 år, och  bygga ut Yrkeshögskolan med 5 000 platser för att »förnya den svenska modellen«. Förslagen som presenterades under dagen beräknas kosta 900 miljoner kronor.

Livebevakningar

SVT

DN

Expressen