Extremister blir huliganer

Text: Ali Fegan & Terese Cristiansson

»Vi ser att flera anhängare från både höger och vänster är med i firmorna«, säger en polis som jobbar med underrättelse om extremister.

Kopplingarna mellan Vit makt-rörelsen och fotbollshuliganismen har varit kända ända sedan 80-talet. Bland annat de mellan AIK-supportrar och skinheadsrörelsen och Helsingborgs IF-supportrar och Blood & Honour-rörelsen. Men banden tycks finnas kvar än i dag.

När Hammarbys firma KGB, den 21 oktober i år, drabbade samman med Helsingborgs firma Frontline i ett industriområde utanför Åstorp ska skåningarna ha tagit hjälp av danska nazister, enligt en källa inom KGB. Och när rättegången mot 29 AIK-supportrar med kopplingar till Firman Boys inleddes den 22 oktober i år rapporterade tidningen Expo att åtta av de åtalade hade kopplingar till Vit makt-rörelsen.

Men polisen säger nu att de märkt en ökning av individer även inom den autonoma vänsterrörelsen inom firmorna.

– Framför allt hittar vi Afa-anhängare i flera av firmorna, säger en poliskälla.

Den 24 september i år fastställde hovrätten domarna för ett antal autonoma vänsteraktivister. De var dömda i tingsrätten för bland annat vapenbrott, misshandel och olaga hot. I media hade de tidigare kopplats samman med den autonoma organisationen Revolutionära Fronten. I rapporteringen nämndes också kopplingarna till göteborgslaget Gais yngre firmagrupperingar.
En Afa-medlem skriver i ett mejl att:

– Alla så kallade firmor i Sverige kallar sig opolitiska, man vill inte blanda fotbollen och politiken. Men i så gott som varje firma så finns det folk som är engagerade i extremhöger och vänstern.

På en av de stora Stockholmsfirmornas forum på internet diskuteras de politiska extremisternas inblandning i firmorna:

»Det finns några sköna individer på båda sidor som kör med oss. Att de får göra sin egen sak på sin fritid är självklart. [Men] högern och vänstern tycker jag är ett inkonsekvent pack. Att båda sidor börjat flörta med ligister och dess kultur blir bara mer och mer tydligt.”

Denne får medhåll från en annan medlem på forumet:

»På vår läktare finns det självklart personer från alla extrema kanter och ska så få vara.«

Säpo har sett utvecklingen men gör bedömningen att det inte finns något strukturerat samarbete mellan supportermiljöerna och extremistmiljöerna utan att det i första hand rör sig om individer som söker sig till våldsamma miljöer.

– Det säger inte särskilt mycket om endera miljön utan mer om individerna och deras drivkraft, säger chefsanalytiker inom Säpo Karin Lönnheden.

Vet ni om olika grupper går till olika klubbar?

– Vi kan se tendenser men det finns så många undantag att det inte går att göra den kopplingen, säger hon och tror inte heller att det sker någon aktiv rekrytering inom firmorna från extremisthåll.

Vilket bekräftas av en person med insyn i Firman Boys.

– Skulle extremisterna försöka rekrytera medlemmar från oss skulle de få stryk, säger han.

Svenska Motståndsrörelsen tar helt avstånd från firmadeltagande.

– Vi vill att man ska brinna för kampen, inte tappa fokus. Skulle vi höra att någon av våra grabbar slåss sida vid sida med rödingar skulle vi prata med honom, säger en av ledargestalterna Magnus Söderman.

Läs Fokus reportage om extremisterna