Ingen rädder för svetsaren här

Text:

Bild: TT

Iklädd skyddskläder och en svetsarmask äntrade Stefan Löfven scenen på yrkes-EM i Göteborg. Deltagarna mötte honom med applåder. Men de som brukar göra sig lustiga över hans arbetarbakgrund vred sig sannolikt av skratt; än en gång visade statsministern att han är en simpel knegare och inte kompetent nog att leda landet.

Borde de inte skaka av fruktan?

I tider av etablissemangshat kan ju Stefan Löfven stoltsera med något som de flesta andra partiledare saknar: ett vanligt jobb före politiken. När svenska tidningar efter valet 2014 grottade ner sig i det parlamentariska, ägnade sig internationella medier åt »storyn« Stefan Löfven. Under rubriken »Från barnhem till makten« beskrev AFP något så exotiskt som
en politisk ledare med fötterna i myllan. En man av folket!

– Han är inte särskilt karismatisk men jag tror att han utstrålar vad man kallar äkthet, sa den socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld till den franska nyhetsbyrån.

Men folket har inte varit lika entusiastiskt. Sedan valet har svenskarnas förtroende för statsministern rasat från 45 till 24 procent, enligt en Novusundersökning i september. Inte heller stödet för partiet har lyft. I stället är det den politiske broilern Jimmie Åkesson som med växande framgång fortsatt att göra sig till folkets röst.

Kanske litar väljarna inte på att Löfven kan utforma framtidens politik. Kanske är de populistiska vindarna för starka. Eller så har sossarna helt enkelt inte tillräckligt lyft fram den sida av sin ledare som gör honom nära nog unik i både svensk och internationell politik.

Svetsaren från Ådalen kan sitta på ett hemligt vapen. Frågan är vad som händer om han använder det oftare.