V ställer krav på Löfven

Text:

Bild: Anders Wiklund/TT

Vänsterpartiet: Det finns orimligheter som vi måste hantera

Vänsterpartiet tänker inte i nuläget ställa sig bakom uppgörelsen. Det meddelar Sjöstedt på en presskonferens.

– Det finns orimligheter som vi först måste hantera, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Och fortsätter:

– Så som situationen är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha.

Löfven: Kommer aldrig jämföra SD med V

Stefan Löfven kan samarbeta med Vänsterpartiet i frågor som inte täcker uppgörelsen. Det säger han på en pressträff.

– Den skrivningen ser jag som ett konstaterande. Med det sagt vill jag klargöra att vi Socialdemokrater aldrig kommer jämställa Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna.

Klockan 16 nominerar talmannen en statsministerkandidat som riksdagen ska ta ställning till på onsdag.

Liverapportering

Aftonbladet

Expressen

DN

TT

SR

SVT

11.40: Vänsterpartiet träffar Norlén

Klockan 11.40 träffar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt talmannen Andreas Norlén. Därefter håller partiet en presskonferens och meddela hur de ställer sig till uppgörelsen mellan S, L, C och MP. Vänsterpartiet riksdagsgrupp har träffats under förmiddagen.

Löfven träffar Norlén

I dag, klockan 10:00, träffar Stefan Löfven talmannen. Efter det ska Löfven hålla en presskonferens, rapporterar Aftonbladet. 

V i Malmö: rösta nej till Stefan Löfven                       
Vänsterpartiet i Malmö har beslutat om att rösta nej till att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister, skriver SVT Nyheter.

»Vi vet att kompromisser krävs för att skapa en stabilitet i den politiska styrningen, men vi tycker inte att man kan släppa igenom vadsomhelst«, skriver de.

Björklund: Skjut upp omröstningen om V röstar nej

Liberalernas Jan Björklund anser att statsministeromröstningen på onsdag bör skjutas upp om V röstar nej till Stefan Löfven. Det säger han i en intervju med Nyhetsmorgon.

– Att talmannen skulle lägga fram ett förslag som man i förväg vet inte skulle gå igenom, det är helt poänglöst, säger Björklund.

Debatter 

Hamnarbetarna varslar i dag om strejk. De vill ha ett »rikstäckande« kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, skriver Eskil Rönér, ordförande Svenska Hamnarbetarförbundet, på DN Debatt.

C har tydligt visat vilka det var som verkligen var vågmästare – och hur svår vågmästarrollen kan vara, skriver statsvetaren Mikael Sundström, på SVD Debatt.

Överenskommelsen mellan S, C, L, och MP betyder inte en friare bostadsmarknad, skriver Jan Jörnmark, docent och bostadsekonom, på DI Debatt.