Kan du din Balism?

Text: Kristoffer Törnmalm & Janne Sundling

Bild: TT

Hur blev Hanif Bali en politisk kändis?

Hanif Bali kom som fyraåring till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Iran. Föräldrarna var aktiva i Folkets Mujahedin. Själv blev Hanif Bali höger, gick med i Muf i tonåren.

Han var ett fynd. En invandrare, uppväxt i förorten, i det vita Muf där folk bar märkeskläder och hade kotlettfrisyr. Fast lite udda ändå. Ända tills Niklas Wykman blev Muf-ordförande. Också lite udda, från förorten, fast i Kalmar. Och med stora maktambitioner.

Hanif blev en i Wykmanteamet. Först som toastmaster på festerna, sedan som frontfigur – inte minst på sociala medier. 2010 kom han som 23-åring in i riksdagen och blev så småningom talesperson i invandringsfrågor.

Men framför allt blev han den mesta och mest högljudda högerrösten på Twitter. Hans utfall om »kommunala batikhäxor« väckte en proteststorm. Balis svar var att höja tonläget ytterligare.

Den första storpolitiska fajten tog han i maj 2016. Riksdagen röstade om att erkänna Islamiska statens massmördande som ett folkmord på kristna och andra minoriteter i Mellanöstern. Flera partier tog ställning mot förslaget, däribland Moderaterna. Men två M-ledamöter röstade för: Hanif Bali och Niklas Wykman.

– Nu känns det jobbigt, sa Hanif till Wykman.

– Det är meningen, svarade partikamraten när de satte sig i riksdagsbänken.

De blev av med sina tidigare utskottsplatser. Wykman fick inte längre vara talesperson i skattefrågorna och för Balis del lades en skugga över det arbete han gjort med bland annat Elisabeth Svantesson, i att svänga om partiets flyktingpolitik.

Gör Bali mindre skada på partiets insida än på utsidan?

De starka känslorna gjorde att partiledaren var tvungen att ta till orda:

– Det är ett problem att vissa kandidater gör uttalanden eller har ett leverne som man sedan ständigt får förklara i intervjuer, sa han.

Det var Jimmie Åkesson som sa det, om Kent Ekeroth på SD.se. Men problemet är detsamma. Ekeroth blev till slut en belastning för sitt parti. Hanif Bali är på väg att gå samma öde till mötes. Speciellt efter att hans partiledare sagt att Moderaterna ska föra ett »vuxet samtal« i riksdagen.

Den gamla klicken som styrde ihop i Muf betraktas av vissa som ett parti i partiet. Dit hör både Wykman och Bali. När de härjade i ungdomsförbundet gick de under namnet »pojkarna«, en skara på ständig kollisionskurs med »flickorna«. De stod Anna Kinberg Batra nära men är, när det i dag pratas maktstrukturer, bortglömda.

Kvar är pojkarna.

– De har skapat en situation där deras samarbete utanför våra etablerade strukturer har gjort folk förbannade, säger en insatt moderat.

Inom Moderaterna är det ingen hemlighet att Wykmans gäng ogillar Ulf Kristersson. Förra våren gick de till angrepp mot Kristersson efter att han föreslagit en höjning av momsen. Men Wykmans förstaval till positionen försvann när denne (Anders Borg) visade snoppen på en skärgårdsö. Och efter parti­sveket i maj 2016 bedömde de Kristersson som ett säkrare kort än Anna Kinberg Batra. I dag sitter Kristersson säkert, resonerar M-källor nära partiledaren, förutsatt att han inte floppar i valet.

I sådana fall borde det inte komma som en överraskning om ett visst Twitterkonto med 84 000 följare vaknar till liv igen.

Möjligen resonerar Kristersson som Lyndon B Johnson. Den amerikanske presidenten som en gång uttalade sig träffande om sin intrigmakande FBI-chef J Edgar Hoover: »It’s probably better to have him inside the tent pissing out, than outside the tent pissing in.«

Varför är det viktigt vad Muf tycker?

Ungdomsförbunden är viktiga för partierna. Framför allt för de stora maktpartierna, S och M, där de är en genväg till den politiska makten.  Men främst inom Moderaterna har ungdomspartiet också en stark intern makt. Muf:arna betalar 40 kronor i medlemsavgift och får rättigheter motsvarande fullt partimedlemskap. I Stockholms stad och län är 31 procent av M-medlemmarna Muf:are.

Runt var tredje partimedlem brukar rösta i provvalen. Men i Muf-leden är mobilisering en paradgren. Engagemanget ledde senast i våras till att deras favorit, Hanif Bali, fick i särklass flest röster i provvalet i Stockholms län.

Att deras hjälte nu får sig en törn av partiledningen för med sig risker. Ungdomsförbundens insatser kan vara avgörande för partierna i valrörelsen. Det är till stor del ungdomsförbundarna som knackar dörr, delar ut flygblad och pratar politik på gator och torg.

Ytterligare ett tecken på ungdomsförbundets styrka är att fyra av de fem senaste Muf-ordförandena i dag sitter i riksdagen eller Europaparlamentet. Eller att både partiledaren och partisekreteraren har varit förbundsordförande.

Hur påverkas partiet av Baligate?

Efter partiledarskiftet hämtade Moderaterna igen en hel del i opinionen. Det berodde mycket på Ulf, betonar folket nära ledaren, men var inte oavhängigt partiets tuffare linje i invandringsfrågan. Den utvecklingen hade Hanif Bali en drivande roll i.

Den tuffare och mer kravfyllda vägen under den nye partiledaren gjorde att partiet plockade röster bland »killar på landsbygden«. Men förlorade bland »tjejerna i Stockholm«.

När ökningen i opinionen nu planat ut ses petningen av Bali från partistyrelsen som logisk av en del moderater.

– När Ulf Kristersson tillträdde betonades trygghets- och migrationsfrågorna. Ambitionen var att ta tillbaka väljare från SD. Nu går man ut i ett brett spektra av frågor. Min analys är att man nu siktar på att plocka väljare från mitten, säger en M-källa.

På den moderata opinionsbildaren Thomas Gürs Facebooksida poängterade Rebecca Weidmo Uvell, och fick mycket medhåll, att opinionsbildare ofta förlorar sin betydelse så fort skiftet är fullbordat. »Moren har gjort sitt jobb. Moren kan gå«, som DN:s ledarsida lakoniskt sammanfattade Balis plötsliga sorti.

Fast med en sjundeplats på riksdagslistani höst sitter han så gott som säkert i fyra år till.

Klart är att Hanif Bali sedan i helgen avstår från att föra sin politik via Twitter. Det beskedet togs emot med en lättnadens suck av inte bara partiledningen, utan även av vissa av hans hårt sammansvetsade partivänner. De brukar påpeka för partiledningen att det bästa sättet att få honom att sluta twittra är att ge honom något att göra. Att Balis skarpladdade tweets nu inte bara kastar en skugga över hans egen gärning som politiker, utan även partiet i stort, är beklagligt. Även enligt hans egna.

Läs mer:

Hakelius: Vi måste inte prata om allt

Moderater – snobbar som mobbar

Det eviga M-obbarpartiet?