Krigsdelegationen övade samordnad brandattack

Text: Janne Sundling & Kristoffer Törnmalm

Bild: Joachim Nywall/TT

I går sattes ett stort antal bilar i brand i bland annat Västra Frölunda i Göteborg och Kronogården i Trollhättan. Det har funnits uppgifter om att bränderna ska ha samordnats genom sociala media.

Men en liknande attack var också ett av scenarierna för Krigsdelegationens stora övning i mars förra året.

– Det stämmer. Det kändes inte speciellt realistiskt då, men efter gårdagen har vi sett att det kan inträffa, säger en ledamot i delegationen.

Krigsdelegationen är en »reservriksdag« som ska styra landet i händelse av krig eller större kriser. Den består av talmannen Urban Ahlin som ordförande och 50 riksdagsledamöter.

Med nya hot från omvärlden bestämdes att delegationen skulle genomföra en större övning i mars 2017.

– Vi bestämde hösten 2014 att vi under den här mandatperioden skulle genomföra en ordentlig övning för att se våra styrkor och svagheter. Det var ju 20 år sedan senast och det var dags att göra den igen, sa Urban Ahlin då till TT.

Läs mer: Hakelius: Last night in Sweden 

Övningen genomfördes på hemlig ort. Innehållet i övningen är säkerhetsklassat.

– Det tror jag inte att jag får yttra mig om, svarar en ledamot.

En annan av de inblandade i övningen som vill vara anonym säger:

– Ett av de scenarios som vi skulle öva handlade om maskerade män som rekryterats av främmande makt för att tutta eld på bilar.

– Den här typen av påverkansoperationer ligger helt i linje med vad regeringskansliet utbildats i att bevaka extra noga. Jag tänker inte dra några förhastade slutsatser men omfattningen, tajmingen och osäkerheten pekar på något annat än vanliga ligister, säger källan.

Brandattackerna i går startade vid 21-tiden på de olika platserna och ett 80-tal bilar har antänts.

–  Det ser ut att vara väldigt koordinerat, nästan som en militär operation. 80 bilar – vad är det för något? Vi får låta utredningen visa, men vi kommer göra det som ska göras för att ta hand om och ta tag i med hårdhandskarna mot den här brottsligheten, kommenterade statsminister Stefan Löfven i morgonens partiledarutfrågning i Ekot.