L-toppen Maria Arnholm får nytt jobb – men vad händer med Björklund?

Text:

Arnholm lämnade posten som L:s partisekreterare i samband med partiledarbytet. Hon har sedan dess suttit i riksdagen för Liberalerna. Nu står det klart att Arnholm tillträder som landshövding i Kronobergs län 1 februari. Hon efterträder den vikarierande landshövdingen Kristina Zetterström. Av 21 sittande landshövdingar är det med Maria Arnholm nu 15 hövdingar som kommer ur politiken.

– Jag känner mig jätteglad, förväntansfull och lite pirrig. Det är ett jättefint förtroende att få jobba för det gemensamt bästa i ett så fantastiskt län som Kronoberg.

Har du någon relation till länet?

– Inte en väldigt stark, jag var mycket i Växjö som barn för att jag hade kusiner där. I näringslivet i 20 år och i politiken i 20 år har jag besökt regionen i olika sammanhang.

Men du gillar regn hoppas jag?

– Jag är född och uppvuxen i Kungälv på västkusten så det är mitt naturliga vatten, men här blåser inte så mycket tänker jag.

Maria Arnholm har under större delen av sitt liv levt i kollektiv, något hon själv tycker har tagit väl mycket plats i medierna. Men på frågan om hur det nu blir att bo utanför den gemenskapen, och slå sig ner i länets residens, bjuder hon till:

– Jag kan nog hitta några att hysa in där, det är ju ett stort hus.

Landshövdingens uppgift är att vara chef för länsstyrelsen, som enkelt uttryckt ansvarar för att genomföra och följa upp riksdag och regerings beslut i länet. I samband med att Liselott Hagberg i Södermanland lämnar över till M-veteranen Beatrice Ask blir Maria Arnholm ensam som liberalpartist i landshövdingeposition. Frågan är hur länge. Som Fokus skrev i politikbloggen Andra Kammaren i höstas sägs Jan Björklund vänta på att Stefan Löfven ska ge honom ett fint jobb, efter att förra våren ha löst ut honom i regeringskrisen.

På Twitter står det alltjämt i hans profil: ”Snygg snubbe i sina bästa år. Arbetssökande.”

När Björklund medverkade i SVT:s program ”Min sanning” fick han frågan vad han skulle göra härnäst, landshövding kanske? Björklund gav inget rakt svar men var inte var helt avvisande.

– Han blir inte landshövding i Kronoberg i alla fall, men sedan vet jag inte vad han ska göra. Det finns säkert en spännande uppgift för en sådan ledare, säger Maria Arnholm.

Ett annat jobb som inte sällan ges till tidigare toppolitiker är en ambassadörspost, alternativt ett jobb som chef för en myndighet. Liberalpartisten och diplomaten Erik Ullenhag är sedan en tid tillbaka ambassadör i Jordanien, och sägs vänta på det som i UD-kretsar kallas för en ”lordtjänst”, alltså ett ambassadörsjobb i något av de mest prestigefulla värdländerna.

Jobb som myndighetschef på hemmaplan är vanligare att statssekreterare får, de som generellt sett är lite yngre än sina statsråd och befinner sig mitt i karriären. Tidigare statsråd som Björklund tenderar snarare, om de inte blir ambassadörer eller landshövdingar, att gå till kommunikationsbranschen. Något som är särskilt vanligt bland borgerliga politiker.

Av de 37 statsråd som satt i Reinfeldts regeringar 2006–2014 fortsatte en tredjedel (35 procent) med politiken som heltidssyssla efter 2014. Nästan lika många (30 procent) gick vidare till att bli påtryckare på pr-byråer eller intresseorganisationer. Vart tionde (11 procent) fick offentliga tjänster.

I Göran Perssons regeringar satt 1996–2006 sammanlagt 47 statsråd. 17 procent fortsatte i politiken, 38 procent hamnade på offentliga tjänster som landshövdingar, ambassadörer eller generaldirektörer. Bara tre statsråd gick vidare till påtryckarindustrin och tre blev styrelseproffs.

Den som vill fördjupa sig i politikernas ”efterkarriärer” kan läsa Fokus reportage från i somras, ”Vad ska det bli av killen”, här.

På ämnet landshövdingenytt blev det i dag också känt att Västerbottens landshövding Magdalena Andersson (inte hon på Finansdepartementet) slutar. Hon har suttit på posten sedan 2012 och lämnar sitt uppdrag i mars.