Här kommer Peter Woi-odarski!

Text: Andra Kammaren

Foto: TT. OBS! Bilden kan vara ett montage

Peter Wolodarski var till en början skeptisk till de eldrivna sparkcyklarna som syns lite överallt i Sveriges större städer, det har hans medgivit i en kolumn i Dagens Nyheter:

’’Till en början tillhörde jag dem som retade mig på elsparkcykeln, och det finns viktiga frågor om säkerhet, nedskräpning och hållbarhet att rikta till företagen bakom. Men ”scootern” har samtidigt många förtjänster.”

Nu är han inte så skeptisk längre, faktum är att han har blivit en elsparkcykel-storkonsument, avslöjar Andra Kammarens källor. Peter Wolodarski, på DN även känd som Wollo (eller [Voijo ] som spanjoren skulle ha sagt), tar sig mer eller mindre dagligen till jobbet medelst elsparkscooter, sägs det.

Den här kammaren är inte förvånad. Trogna läsare minns när vi tidigt i elscooter-historien gjorde en spaning och upptäckte ett starkt Voi-intresse inom den liberala högern. När resten av Stockholm letade efter lediga sparkhojar, stod en hel drös utanför Moderna museet i Stockholm då Timbro firade 40 år.

Ja, sedan har vi ju så klart Carl Bildt..


Skärmdump: Twitter

I sin kolumn uppmanade Peter Wolodarski sina läsare att ”sluta hata elsparkcykeln”. Ty: ”den är här för att stanna”. Åtminstone om DN:s chefredaktör och Timbro får bestämma.

* * *

Det finns en fin stol som väntar på er

En veteran liberalpartist viskade nyligen att Jan Björklund väntar på att Stefan Löfven ska ge honom ett fint jobb, efter att i våras ha löst ut honom i regeringskrisen. När Björklund medverkade i SVT:s program Min sanning i veckan fick han naturligtvis frågan vad han ska göra nu. Landshövding kanske? undrade Anna Hedenmo. Och vi noterade att den gamle Marksisten (Skene ligger i Marks kommun som trogna läsare av Andra kammaren vet) inte var helt avvisande.

Så vad står till buds? Kanske ett ambassadörsjobb. Eller ett som just landshövding, det står lediga stolar i Kalmar och Karlstad.

Tillsättningen i Kalmar är definitivt extra känslig. Där får man inte misslyckas en gång till. Och ett grundtips är att nye landshövdingen inte heter Carlsson i efternamn i alla fall. För den senaste, Thomas Carlzon, fick gå efter att ha betalt svartlöner till serveringsperson vid en fest. Hans föregångare, Stefan Carlsson, fick gå efter att ha ringt obskyra samtal på tjänstetelefonen.

Så här är den politiska ställningen nu:

15 av 21 sittande eller nyss avgångna landshövdingar kommer från politiken

Moderaterna                    4

Socialdemokraterna       5

Centerpartiet                   3

Kristdemokraterna         1

Liberalerna                       1

Vänsterpartiet                  1

Miljöpartiet                      0    (Även om den i Uppsala varit statssekreterare för MP)

Möjligen skulle man också kunna hävda vissa partisympatier hos tidigare LRF-basen Helena Jonsson (hövding i Jönköping).

Men ni fattar var vi hamnar? Både KD och L är underrepresenterade. Så här är lösningen:

Vart är vi på väg? Göran Hägglund i På spåret-buren ihop med Olivia Wigzell. Kanske är målet för Göran Kalmar? Foto: TT

• Till Kalmar skickas tidigare KD-ledaren Göran Hägglund. Det vore en välsignelse för länet med en betrodd hövding som dessutom har sinne för humor. Och Hägglund själv skulle slippa trampa ännu djupare ned i pr-träsket och få nära till sommarhuset på Öland – om han är sugen på jobbet.


Jan Björklund snackar Värmland med Arvikasonen och tidigare SVT-programledaren Lennart Persson, som är sambo med partiledaren Nyamko Sabuni, i Almedalen. Foto: TT

• Till Karlstad skickas Jan Björklund. Lika solig som sola i Karlsta och i grunden var nog både Fröding och Lagerlöf liberaler. Och vi kan höra huro som värmlännigarne samlas vid Fryken och i kör skanderar: Ja, jag tror att jag tar'n, ja, jag tror att jag tar'n.

När vi ändå är inne på vakanser noterar vi att Västerbotten ska ha en ny hövding i vår, och att Västra Götaland ska ha det i slutet på nästa år. På den utrikes arenan kan det handla om att snart utse en ny EU-ambassadör. Lars Danielsson, född 1953, tillträdde 2016 och EU-ambassadörerna brukar inte sitta mer än 3-4 år. Svenska FN-ambassadören Olof Skoog tillträdde 2015, även här brukar de inte sitta längre än 4-5 år.

* * *

Innan Ylva gick vidare…

Det verkar ha varit en rätt stor vånda hos Sveriges kandidat att bli EU-kommisionär innan hon till slut fick klartecken. Åtminstone av hennes twitterkonto att döma.


Skärmdump: Twitter

* * *

Kotterierna fortsätter

Det här med kotteplockeriet inom socialdemokratin är ingen lätt nöt att knäcka. Nyligen berättade vi om hur Torbjörn Nilsson på Expressen gick vilse i den politiska tallskogen, och hävdade att Margot Wallström var den sista "köttplockare". Trots att hon tillhörde andra sidan, ”tjo och tjimmare”.

Men han är långt ifrån ensam. Inte ens Marika Lindgren Åsbrink, LO-utredare och arvtagerska till S-ideologen Anne-Marie Lindgren, vet vad som en gång var vad i SSU på 80-talet. På Twitter frågade hon:

”Det här ordet "kottplockare" (i S-kontext). Var kommer det ifrån eg?”


Skärmdump: Twitter

Svar kom från en av de som var med, LO-politruken (hans eget epitet) Mats Erikson:

”Det var de vi kottplockare kallade "traditionalister" som döpte oss till det. Lite oklart var det kom ifrån. Kanske såg de oss som några slags miljötomtar (vi ville rädda älvarna också :) Finns det några traditionalister från SSU-kongressen 81 här som har svar?”

Han fortsatte:

”Jag vet inte om Mona Sahlin, Margot Wallström, Peter Hultqvist eller Håkan Juholt är aktiva här. Men de borde veta i så fall :)”

Vi kan konstatera att frågan är ganska roddig, definitivt för snårig för att reda ut på 280 tecken, men att svaren antagligen finns i skogen. Läxa för S-folket till nästa vecka blir att reda ut var tjo och tjimmare kom ifrån.

* * *

Tacohej, Dousa

Vi har verkligen gjort vårt yttersta för att nyansera taco-bråket kring Benjamin Dousa. Han antydde att tacomys skulle ske på söndagar, medan det tyckande Sverige vrålade FREDAG i allsköns kanaler. Nåväl, helt fel ute var han inte, skrev den här kammaren, då USA:s största kedja Taco Bell lanserat just ”Taco Sunday” som svar på konkurrenten Taco Johns ”Taco Tuesday”.


Foto: Andra Kammaren

Men efter att ha sett den här skylten på Kungsgatan i Stockholm, känner vi att vi inte längre orkar dra en journalistisk lans för den hånade Dousa. Motståndet är helt enkelt för kompakt.

* * *

Politisk psykologi

När Donald Trump möter främmande länders stats- eller regeringschefer har han för vana att låta handslaget går över i ett slags dragkamp där han drar åt sig den han möter. När Kanadas premiärminister Justin Trudeau skulle möta Trump första gången hade han noga studerat han teknik och listat ut ett motknep. Han gjorde tvärtom, och greppade tag i med vänsterhanden i armen på Trump och kunde kontrollera situationen så här.

När det i veckan var partiledardebatt inför den kanadensiska valet den 21 oktober återanvände han knepet på de konservativas partiledare Andrew Scheer, som redan när det hände verkade inse sitt misstag.


Skärmdump: Macleans

Fast spekulationerna har varit ännu livligare om Justin Trudeaus möte med Melania Trump. Vad var det som hände egentligen? Kindpuss, fast det ser konstigt ut ifrån fel vinkel, hävdar Trudeau. Jo, jo, men Donald gör nog en annan tolkning.

* * *

Insiktsfullt av socialutskottet…

* * *

LO vässar laget

Eric Sundström byter jobb. Han har en bakgrund som ordförande i Socialdemokraternas studentförbund. Har jobbat som tjänsteman åt Margot Wallström och sedan en tid som kommunikationschef på LO. Nu ska han bli utredare och omvärldsstrateg på LOs enhet för ekonomisk politik, där han "i synnerhet ska arbeta med att förstärka den mer politiska delen av LO-ekonomernas arbete", skriver han på Facebook.

Värt att notera är en annan på nytt jobb i LO, en av de där ekonomerna, som också kommer från partiet: Peter Gerlach. Han var ordförande för Handelshögskolans ekonomklubb (en sosseförening), tillhör den nya generationens kanslihushöger och var stabschef på Finansen fram till årsskiftet.

Dessutom har LO i sitt stall såväl Torbjörn Hållö som ovan nämnd Marika Lindgren Åsbrink. Hon som lett LO:s jämlikhetsutredning, gått socialdemokratins interna statssekreterarutbildning och sägs brås på såväl sin ideologiskt funtade mor som sin ekonomiskt-politiskt rotade far (Erik Åsbrink).

Dessa S-politiska "egg heads" kan komma väl till pass när Karl-Petter Thorwaldsson till slut valt att ge sig in i getingboet arbetskraftsinvandringsfrågan. Alle man på däck!

* * *

En skara borgare eller en skaraborgare?

Skaraborg eller Västra Götalands Östra? Bild från Wikipedia.

När Västra Götaland blev region innebar det också att de gamla länen gick i graven formellt. Skaraborgs och Älvsborgs län försvann, liksom Göteborgs- och Bohus län. Efter visst motstånd kunde de gamla skaraborgarna finna sig i den saken, men de har ett bekymmer med beteckningen på sin valkrets, Västra Götalands Östra. Ja, ni hör, det låter lite som mörkvitt, vänsterhöger eller något sådant.

Även de folkvalda från, ja, Västra Götalands Östra, är upprörda och motionerar regelbundet i frågan. Så även under denna riksdagsperiod, nu i en partiöverskridande konstellation (S-M-C).

”Vi äro musikanter alltifrån Västra Götalands läns östra ...

Nja, det känns inte hemkärt precis.

Däremot, Vi äro musikanter alltifrån Skaraborg Det är både bekant och hemkärt!

Tradition, kultur och ursprung speglar och skapar trygghet samt tillit i vårt samhälle. För Skaraborgarna har texten till den traditionella visan blivit något förvrängd när valkretsen och delar av det nya Västra Götalands län blev Västra Götalands läns östra”, skriver de i motion 2019/20: 3322.

Och de har som vanligt tung uppbackning i forn av statsvetarnestorn Sören Holmberg, som drivit frågan ändå sedan valkretsen fick detta namn.

Men så är också Sören ledamot av Skaraborgsakademin

* * *

Lika som bär

Fredrik Furtenbach, politisk kommentator SR, Håkan A Bengtsson, chef för Arenagruppen

Bonus - Lika som bär:

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]