Lars Leijonborg »tar revansch för språktest«

Text:

Bild: Pontus Lundahl/TT

Utredning startar om SD-toppens dubbla stolar

Stockholms stad ska inleda en utredning på Peter Wallmarks (SD) dubbla löner, rapporterar Aftonbladet. Syftet med utredningen är att förändra regelverket.

– Vi ska försöka få till en skrivning som är lagligt bindande så att man inte ska kunna vara politisk sekreterare åt sig själv, säger personaldirektör Anita Lidberg.

I går rapporterade Aftonbladet att Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms stad, även är politisk sekreterare åt sig själv.

Leijonborg »tar revansch för språktest«

Lars Leijonborg, tidigare partiledare för Folkpartiet, numera Liberalerna, får sin vilja igenom 16 år senare då regeringen ska införa så kallat språktest.

– Det känns mycket bra, som en revansch. Efter 16 bortkastade år är det ändå bra att det kommer. Det handlar inte bara om den här enstaka frågan, vi kan vidga till den integrationspolitik som har förts, säger Lars Leijonborg till Expressen.

MP-tjänsteman träder fram

MP:s Håkan Sundberg anklagades för olämpliga kontakter med Ryssland. Nu träder han fram i Aftonbladet och bemöter anklagelserna, som riktats mot honom av riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar.

– Det har varit en förskräcklig upplevelse. Efter 17 år som lojal och uppskattad medarbetare utsattes jag för en grotesk häxprocess, säger Sundberg.

Partiledardebatt blir »en svår balansakt för C och L«

I dag debatterar partiledarna i riksdagen. Det blir en »svår balansakt för Centerpartiet och Liberalerna«, säger statsvetarna Jonas Hinnfors och Jenny Madestam.

– Jag tror att både Annie Lööf och Jan Björklund sitter och funderar noga på hur de ska väga sina ord, säger Madestam till TT.

Stålhammars uppgifter sprids vidare

Pernilla Stålhammars berättelse om MP-tjänstemannens rysskontakter har spridit sig till en amerikansk rapport om rysk påverkan som släpptes i december. Det skriver Aftonbladet. Efter att Stålhammar lämnade uppgifterna tvingades hon lämna sina uppdrag i riksdagens utskott och fick en varning av Miljöpartiet.

IF Metall: Vi vill förhandla om Las

Facförbundet IF Metall välkomnar lasförhandlingar, rapporterar TT. 

– Vi vill förhandla med motparten om förändringar i arbetsrätten. Vi ser att det finns luckor. Det funkar inte med den snabba omställningen på arbetsmarknaden som är i dag, säger ordföranden Marie Nilsson.

Hon menar att turordningsreglerna är överspelade och »inte fungerar i praktiken«.

Debatter

»Preliminära siffror visar att 325 personer omkom i trafiken förra året, en ökning med 72 människoliv jämfört med föregående år. Den tekniska säkerheten har ökat, men vi kan aldrig bygga bort att förare medvetet bryter mot reglerna. Upp till 70 procent kör för fort och yrkestrafiken är värst. Nu behövs skärpning«, skriver Jonas Bjelfvenstam och Lena Erixon på DN Debatt.

»Trots bred enighet om att den svenska bostadsmarknaden är dysfunktionell uteblir reformerna som kan göra verklig skillnad. Kostnaden för Sveriges storstäder är drygt 50 miljarder kronor i utebliven tillväxt varje år«, skriver Andreas Hatzigeorgiou och Daniella Waldfogel på Stockholms Handelskammare på Di Debatt.

»Sköra äldre ska inte behöva utsättas för vårdinsatser som inte är utformade för deras behov. När äldre nu utgör en allt större del av alla som vårdas på sjukhus krävs en evidensbaserad vård även för dessa patienter«, skriver flera debattörer på SvD Debatt.