Lokalpolitikens 2017

Text: Janne Sundling

Bild: TT

Stefan Löfven struntade i Almedalen

Risken att det finns även ett svenskt rostbälte med missnöjda väljare i glesbygd och industriorter fick statsminister Stefan Löfven att i juli rata Visby och årets Almedalsvecka. I stället skulle han träffa förmodat »vanligt folk« . Pr- och politikerproffsen fick inte lyssna på statsministern, det fick däremot sommarturister och vanliga ortsbor i bland annat Stenungsund, Hasslö, Oskarshamn, Vilhelmina och Arjeplog. Och mannen i kostym på Böda camping på Öland var inte en välklädd glassförsäljare utan en partiledare som gästade verkligheten. Hur det påverkar Almedalsveckan visar sig först 2019. Men valåret 2018 törs ingen partiledare utebli.

Mogert drabbades av metoo

Metoo slog till också i politiken. Roger Mogert (S), borgarråd med ansvar för stadsbyggnads- och kulturfrågor i Stockholm, fick avgå efter att kvinnor vittnat om att han missbrukat sin roll som politiker och sökt närkontakt med kvinnor i ett inte helt nyktert tillstånd. På Stockholms stadsteater ansåg sig en del av Dramatens problembarn ha funnit en fristad under teaterns vd Benny Fredrikssons ledning. När också Fredriksson hamnade i metoo-stormen gick även han.

Trängelskatten rörde till det i Göteborg

Kritiken mot trängselskatten i Stockholm mildrades ganska snabbt, införandet i Göteborg har däremot lett till idoga protester och ett djupgående efterspel kombinerat med den kostsamma järnvägstunneln Västlänken. Planerna på trängselskatt ledde till ett lokalparti – Vägvalet – som tog plats i fullmäktige i protest mot skatten. Västlänken ledde, i sin tur, till en inre strid i Moderaterna i Göteborg, som uteslöt sitt toppnamn Martin Wannholt. Wannholt satt kvar som kommunalråd och bildade under året ett nytt parti, Demokraterna i Göteborg (DEM), som hoppas på tio procent av rösterna i valet nästa år.

Socialdemokraterna tappade i röda Ådalen

Det har stormat i landstinget i Västernorrland i flera år. Beslutet att stänga BB i Sollefteå förra hösten ledde till en ockupation av den stängda BB-avdelningen som inleddes i januari i år. ABF-kurser i att föda under biltransport till BB i Sundsvall eller Örnsköldsvik har knappast mildrat kritiken. Landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) försvarade benhårt nedläggningsbeslutet trots ideliga uttalade hot. Men partiet tappar snabbt stöd i det röda Ådalen. Det oroar Stefan Löfven som nu blir Socialdemokraternas toppnamn på riksdagsvalsedeln. Lövgren däremot hoppar av och kandiderar inte nästa år.

Kommuner reade ut hyresrätter

»Sälj två för att kunna bygga en«, i kommuner med bostadsbrist (vilket är 250 av 290) har det blivit näst intill ett begrepp. Kommunala bostadsbolag säljer områden och lägenheter för att få in pengar att bygga nytt. Under 2016 såldes drygt 15 000 lägenheter, i år kan det närma sig 10 000 sålda. Kommunala MKB i Malmö sålde 1 660 lägenheter i Rosengård men finns faktiskt också med i det bolag som tar över. Tillsammans med Balder, Heimstaden och Victoria Park ska de utveckla stadsdelen i projektet Culture Casbah. Rosengård ska få ett landmärke i en skyskrapa i klass med Turning Torso.

Norrland protesterade mot att allmännyttan säljs

Försäljningar i allmännyttan väcker protester. I Umeå fick frågan bordläggas under året och i Luleå har försäljningar av bostäder i Lulebo i två omgångar väckt starka protester. Men nu kallar stadens nye starke man, Niklas Nordström (S), in förstärkning när tidigare näringsministern och gamle mentorn Anders Sundström ska bli ny ordförande i ägarbolaget Luleå Kommunföretag. Efter ministertiden blev Sundström chef för Folksam och satt som ordförande i Swedbank. Numera är han »bara« ordförande i Kooperativa Förbundet. Fast en pitebo som styrelseordförande i Luleå? Det knorras redan.

Gitarrmuséum kostade skjortan

I Umeå handlar lokalpolitiken om bland annat… gitarrer! När staden var kulturhuvudstad 2014 invigdes ett gitarrmuseum i en tidigare skola i centrala Umeå. Men att driva gitarrmuseum i Umeå har inte visat sig vara så ekonomiskt bärkraftigt och kommunen har gång på gång fått gå in med miljonbelopp. Årets förlustanslag överklagades i början av året – kanske lite motsägelsefullt – av föreningen Allt åt alla.

Vårdens hyrnota alltid på tapeten

Vårdkrisen slog till även 2017. Dels är den ett sommarfenomen, att sätta »Stängt för semester« på akutavdelningar låter sig inte göras. Dels är krisen ett fenomen ända sedan den stora utbyggnaden av sjukhusvården på 60-talet. Och sjukvård som saknar läkare och sjuksköterskor får hyra in från bemanningsföretag. »Hyrnotan« är något som alltid uppmärksammas och visst stiger den. Fast Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, konstaterade att den ändå inte utgör mer än 3,3 procent av de samlade lönekostnaderna.

Vellinge slöt sina hjärtan

Vellinge kommun har knappast gjort sig kända för att »öppna sina hjärtan« för migranter och flyktingar. När Göran Holm ledde M-kommunen kom knappt en enda. När Lars-Ingvar Ljungman tog över sa han tvärnej till flyktingförläggning men fick ändra sig efter påtryckningar från partiledningen. Nu styrs Vellinge av Carina Wutzler som utmärkt sig genom att införa tiggarförbud i lokala ordningsstadgan. Länsstyrelsen sa nej till kommunens tiggeriförbud, men Vellinge överklagade till Förvaltningsrätten.

Nazisterna demonstrerade

Snackisen på årets bokmässa i Göteborg var Nya Tiders närvaro och nazistiska NMR, Nordiska Motståndsrörelsens planerade demonstration utanför mässhallen. Tre alternativa mässarrangemang ägde rum under de fyra dagarna, och till nästa år är Nya Tider portade från den officiella bokmässan. NMR hade demonstrationstillstånd för att passera utanför mässan, men kom aldrig längre än från samlingsplatsen utanför en ICA-butik till Korsvägen utanför mässan. Nästa år är heller inte NMR välkomna till Almedalsveckan, förklarade arrangörerna – partierna på Gotland – efter protesterna mot deras deltagande.

Kaosrekord i Hässleholm

Största politiska kaoset under året finns i Hässleholm. Skånekommunen som styrts av Socialdemokraterna, Centern, Vänstern och Miljöpartiet i minoritet fick ett nytt minoritetsstyre när Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna röstade ned den rödgröna budgeten i februari med hjälp av Sverigedemokraterna. De belönades med vice ordförandeposterna i de kommunala nämnderna. Den reducerade Alliansen med SD-stöd tog över men fick egna bekymmer när budgeten för 2018 skulle tas. SD fick med stöd av lokala partiet Folkets väl igenom sin budget i kommunstyrelsen med minsta marginal. Men Alliansen minus C fick till slut igenom sin budget med 18 röster för och 13 mot. 30 ledamöter avstod…

Moderaterna i Jönköping slogs

Om största kommunkaos råder i Hässleholm har det största interna moderata kaoset inte funnits på riksplanet utan i Jönköping. I maj hoppade Moderaternas alla tre ledamöter i kommunstyrelsen av partiet, bland dem kommunalrådet Carin Berggren. Avhoppen skylls på personstrider i partiet och avhopparna förklarade i höstas att de skulle starta ett nytt parti: Demokraterna Jönköping.  »Den stinkande M-brunnen är verkligen - på riktigt – utan botten«, skrev Jönköpings-Postens politiske chefredaktör Dan Sylvebo.

Östersund välkomnar Arsenal

Den 20 juli i år kokade hela Östersund, förutom det 30-tal jämtar som fanns på plats i Istanbul. 10 000 åskådare framför storbildsskärmen på Skidstadion såg Östersunds FK gå vidare i Europa League genom att spela 1 - 1 borta mot turkiska Galatasaray. Kommunen fick gå in med 700 000 kronor för att visa kvalspelets avgörande matcher på storbildsskärm. Men yran vid Storsjön bara fortsätter.

I februari tar ÖFK emot Arsenal hemma på Jämtkraft Arena i 16-delsfinal. ÖFK hoppas på bitande kyla och stadens pubar lägger extrabeställningar hos bryggerierna för att servera tillresta brittiska fans. Och hotellen och Visit Östersund gnuggar händerna inför 2018.

Läs mer årskrönikor av Fokus:

Politik

Lokalpolitik

Utrikes

Kultur

Vetenskap

Bråken