Lööf: »Kristersson sådde ett frö av osäkerhet«

Text:

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Efter att i första statsministeromröstningen ha röstat nej till Stefan Löfven, gjorde Annie Lööf senare klart att hon inte tänker släppa fram moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

– Vi tror att Sverige behöver en bredare regering än en konservativ högerregering, klargjorde hon.

Två skäl låg bakom beslutet att inte släppa fram Ulf Kristersson, uppger Centerledaren själv  i P1-dokumentären "Regeringsbildningen":

Det ena var att Moderaterna i flera kommuner, bland andra Staffanstorp, bestämt sig för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det andra var Centerpartiets misstanke om att Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budget, som gick igenom i december, anpassade sig till Sverigedemokraterna.

– Det är klart att de närmanden som vi sett under senaste tiden spelar roll i detta, för att den lösning som då låg på bordet vad gäller beslutsunderlaget för att släppa fram en M- och KD-regering, den bygger på tillit, säger Annie Lööf i P1- dokumentären.

Reportern Maggie Strömberg, tidigare Fokus, har följt Centerledaren från de skälvande dagarna före valet när alliansen försöker ta initiativ i regeringsfrågan och genom den turbulenta tid som följde efter valresultatet.

Alliansen förhandlade innan jul fram en skrivning om att regeringen eller dess representanter inte skulle kunna förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

I Moderaternas och Kristdemokraternas budget kom det fram att man hade gjort olika justeringar av olika anledningar i olika utskott, uppger Annie Lööf i programmet.

– Även om det inte är sant att man gjorde det av de anledningarna, så sår det ett frö av osäkerhet, säger hon.

I dokumentären beskriver Annie Lööf också sin sorg över att C och L lämnat alliansen för att gå fram på egen hand.

– Jag tyckte mycket om Ulf och det var jättesvårt att säga nej, säger hon.

Ulf Kristersson nekar dock i samma dokumentär till att det skulle finnas ett närmande till SD.

Enligt honom handlar det om en efterkonstruktion från Centerpartiets sida; för att berättiga sitt val att lämna Alliansen.

– Vår budget anpassades inte alls efter SD, säger han.

Enligt Kristersson har Moderaterna också varit tydliga med att partiledningen inte sanktionerar SD-samarbete ute i kommunerna.

Lööfs beskrivning av hans regeringsförslag, ”konservativ högerregering”, kallar Kristersson för en ”avsiktlig oartighet”.

Läs mer

Spelet som gjorde M maktlöst 

Lööf: »Vi kan inte vänta«

Lööf: M och KD bröt vallöften