Morgonsvepet: Kristersson blir statsminister

Text: Redaktionen

Bild: TT

Spelbolagen: Kristersson blir statsminister

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommer att bli statsminister, enligt oddsmakarna, rapporterar DI. De tror även att det blir mycket jämnt mellan S och SD om vem som blir största parti. Läs Fokus »Spelbolagen: SD blir störst i Sverige« här.

Större fokus på det politiska spelet i medierna

Medierapporteringen fokuserar allt mer på partiernas strategier och mindre på sakfrågor, enligt forskning från Mittuniversitetet, skriver Ekot.

– Människor som tar del av innehåll som bara fokuserar på det politiska spelet och kanske mer negativt, de får en mer negativ uppfattning om både politik och enskilda politiker, säger forskaren Kajsa Falasca.

SD vill stoppa kvotflyktingar

Sverigedemokraterna vill att Sverige ska sluta ta emot kvotflyktingar helt via FN, skriver Aftonbladet.

– Principiellt tycker vi att kvotflyktingsystemet är något bra (…) Det förutsätter att vi har ordning och reda i våra system. Under ett eller ett par års tid framöver ser inte vi att den möjligheten finns, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD, till Aftonbladet.

Sjöstedt: Rika personer orsakar mer utsläpp än fattiga

 Vänsterpartiet vill ha en flygskatt som blir högre för varje resa. Det säger V:s partiledare Jonas Sjöstedt i en intervju med P3. Han pratar även om familjeåterförening och skolan i intervjun.

– Skolan är inte lika bra längre. Det beror på vilken stadsdel du kommer ifrån och vilken bakgrund du har.

Politiker duckar EU-politik i valrörelsen

Ny rapport visar att EU-politik lyser med sin frånvaro i den politiska debatten, skriver Sveriges Radio.

– Det här är ett demokratiskt problem, naturligtvis, därför att den typen av motsättningar kring EU-politiken borde vi få möjlighet att diskutera som väljare också, säger rapportförfattaren Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, till Ekot.

Björklund avvisar MP-invit 

Liberalernas partiledare Jan Björklund nobbar inviten från MP: språkrör om ett samarbete mellan MP, L och C.

– Jag vill ha en alliansregering, jag tycker den rödgröna regeringen har misslyckats. Jag vill ha en annan färdriktning, säger han i en intervju med Aftonbladet TV.

Debatter

Högre löner leder till minskad sysselsättning för låginkomsttagare, skriver ekonomen Sven-Olov Daunfeldt och Timbros programansvariga Siri Steijer, på DN Debatt.

Alliansregeringen kommer att förändra arbetsmarknaden på sex punkter, skriver German Bender och Mats Wingborg, tankesmedjan Arena Idé, på SvD Debatt.

Fem punkter som gör att framtida brandkatastrofer kan förhindras, skriver fyra debattörer som tillsammans företräder ägare av 90 procent av Sveriges skog, på DI Debatt.