Ny undersökning: Väljarstödet för S ökar kraftigt – SD backar

Text: Redaktionen

Bild: TT

WHO varnar för lättare restriktionerna

Världshälsoorganisationen, WHO, oroas av flera trender i den pågående coronapandemin, rapporterar Sveriges Radio.

Flera trender är bekymmersamma, menar organisationen. Framför allt att flera länder som redan sett en tillbakagång av antalet fall nu åter har uppåtgående smittkurvor, men också att allt fler länder diskuterar att lätta på sina restriktioner.

– Den verkliga faran i att börja öppna stängda länder ligger i om man inte samtidigt har en väl övervägd och långsiktig tidtabell och strategi för hur det ska gå till, säger läkaren Mike Ryan, som leder WHO:s konkreta insatser mot coronapandemin.

Ryan säger att han mycket väl kan förstå dilemmat många regeringar nu lever med och som handlar om smittskydd kontra ekonomi, men upprepar retoriskt - och varnande - den grundläggande virusvetenskap som säger att om många människor åter börjar samlas på begränsade ytor, kommer coronasmittan att ta ytterligare fart.

S rusar och SD backar när coronakrisen dominerar

Socialdemokraterna rusar i opinionen under coronakrisen, enligt en ny opinionsmätning från SVT/Novus. Partiet har stigit 4,8 procentenheter sedan förra månadens mätning och får nu 30,4 procent av stödet. Samtidigt backar Sverigdemokraterna med 2,3 procentenheter och har nu ett väljarstöd på 19,7 procent.

Även Liberalerna ser en statistiskt säkerställd nedgång – partiet backar 1 procentenhet till 2,8 procent och är nu långt under riksdagsspärren. Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson säger att ett skifte har skett under coronakrisen när jobb, ekonomi och välfärd ersatt lag och ordning som de stora frågorna.

– Det är klassiska hemmaplansfrågor för stora partier som Socialdemokratierna och Moderaterna, säger han.

Äldre nekas hemtjänst

Flera kommuner kommer att neka eller dra på hemtjänst, skriver Svenska Dagbladet senast i sommar, till personer som inte är åretruntboende, trots att det strider mot lagen, enligt en enkät som TT gjort. Men socialminister Lena Hallengren (S) kommer inte att andra på lagen. I stället uppmanar hon att de med beviljad hemtjänst i en annan kommun och som har planerat att åka till sin stuga stannar hemma.

UTRIKES

Corona nästan utrotat i Nya Zeeland

Medan andra länder kämpar för att få kontroll på coronaviruset siktar Nya Zeeland på att eliminera det helt, skriver Svenska Dagbladet. Och målet att bli kvitt viruset verkar vara nära. Antalet nya fall per dag har minskat kraftigt i landet tack vare hårda restriktioner, speciell geografi och relativt utspridd befolkning. ”Vi har möjlighet att göra något som inget annat land har uppnått”, säger premiärminister Jacinda Ardern.

Vaccinchef sparkad för kritik mot malariamedicin

Läkaren Rick Bright, chef för en federal myndighet i USA som har i uppgift att ta fram ett vaccin mot coronaviruset, har omplacerats och fått en roll med färre befogenheter, rapporterar New York Times.

Enligt Bright själv fick han sparken för att han var kritisk mot Trumpadministrationens vilja att använda malariamedicinen hydroxiklorokin i vården av covid-19-patienter.

Under onsdagens presskonferens i Vita Huset fick president Donald Trump frågan om Bright hade sparkats och svarade: ”Kanske, kanske inte. Jag vet inte vem han är.”

Debatt

DN DEBATT 23/4.

Måns Rosén och Magnus Stenbeck skriver i Dagens Nyheter att det är andel äldre i befolkningen, trångboddhet, fattigdom, hög andel med riskfaktorer, med mera, som kanske påverka olika länders varierande dödstal under coronapandemin snarare än strategierna.

”Vi kan inte acceptera att regeringen ska införa ett system som dels inte ökar återvinningsgraden, dels kommer leda till sämre förutsättningar för en fri och oberoende press”, skriver flera politiker i Svenska Dagbladet, apropå det nya systemet för tidningsåtervinning.