Nya hyss och upptåg i Muteborg

Text: Janne Sundling

Att slarva bort egna pengar är förargligt. Att slarva bort andras pengar är förkastligt. Att slarva bort »våra pengar« är för jävligt.

Skattepengar är våra pengar. En göteborgare betalar 21 spänn på varje hundring till staden som ska gå till skola, äldreomsorg, gator och annat.

Muthärvan kring kommunala byggkontrakt avslöjades av Uppdrag granskning för sju år sedan. Göteborgsandan smolkades rejält. Att »goa gubbar« satt vid groggbord och gjorde upp kontrakt var odemokratiskt och stred mot upphandlingsregler. Muteborg blev ett begrepp. Det blev storstädning i kommunala förvaltningen? Nej.

För några veckor sedan avgick kommunalrådet Marie Rydén (M) efter en rad privatresor på arbetstid, och arbetsresor som ständigt skedde med KLM för att samla poäng som vip-kund och guldmedlem.

En vecka senare tvingades kommunalrådet Tord Karlsson (S) avgå. Han var ordförande i nämnden för intraservice (bland annat it-lösningar) där revisionen upptäckt ett hämningslöst resande. Ofta gick resorna till USA, och var generöst tilltagna, med två till fyra dagars fri tid. Till Seattle reste de en vecka 2016 för att möta Microsoft. Programmet rymdes under tre och en halv dag, men med fria aktiviteter och restid blev det traktamente för nio.

Av 20 undersökta resor var i nio syftet oklart. Det framgick inte varför resan var relevant. Ofta valdes populära turistmål, som Las Vegas, San Francisco och Barcelona. Konferenser hölls helst i USA.

Tyvärr finns inte Lustiga huset kvar i nöjesparken Liseberg. Det skulle annars varit ett bra – och billigt – utflyktsmål för intraservicenämnden.

Mer Fokuserat 

Östlund i skuggan av Bullock (#4)

Mingelfest för eliten, även i år! (#3)

En värld av simpla skolgårdsmobbare (#1-2)