Nytt Ukrainastöd för 4 miljarder – Archer ingår

Sverige ska skicka artillerisystemet Archer till Ukraina. Även stridsfordon 90 och pansarvärnsrobotar ingår i det nya stödpaketet värt 4,3 miljarder kronor.

Text: TT

Bild: TT

– Det står väldigt mycket och väger just nu. Ukraina varnar för nya ryska storskaliga angrepp, säger statsminister Ulf Kristersson.

– När det står och väger är det militära stödet helt avgörande.

Regeringen fattade i dag beslut om Sveriges tionde militära stödpaket till Ukraina. Det består av tre delar.

Sverige ska skicka 50 stridsfordon 90 plus pansarvärnsroboten NLAW till Ukraina.

Regeringen har också fattat beslut om att ge Försvarsmakten i uppdrag att förbereda överlåtelse av artillerisystemet Archer till det krigshärjade landet.

Archer är ett artillerisystem som snabbt kan förflyttas på hjul, snabbt avfyras och har stor precision. Det har länge stått högt på den ukrainska önskelistan.

I paketet ingår också ett samarbete om upphandling av försvarsmateriel. Sverige och Ukraina kan då göra ramupphandlingar tillsammans, vilket ska göra att Ukraina kan köpa vapen snabbare på den internationella marknaden.

Enligt försvarsminister Pål Jonson är det nya stödpaketet värt 4,3 miljarder kronor.

– Fokus i det här paketet ligger på markstriden, säger han.

– Vi har tagit fram paketet i nära dialog med våra partners och ukrainarna.

Jonson beskriver stridsfordon 90 som världens främsta stridsfordonssystem och Archer som världens "kanske" mest avancerade artillerisystem.

Foto: TT

Hur många Archer som Sverige ska ge till Ukraina uppger inte regeringen. Men det handlar om Archer B som i dag står i förråd, inte Archer A som ingår i den svenska krigsorganisationen.

Pansarvärnsrobot 57, även kallat NLAW, hade en viktig roll framförallt under krigets första månader i Ukraina.

– NLAWs spelade en avgörande roll i slaget om Kiev, säger Jonson.

Det tionde stödpaketet kommer att läggas fram till riksdagen i form av en extra ändringsbudget "i närtid", uppger regeringen.

På frågan om hur snabbt den svenska Försvarsmakten kan ersätta det som nu ges bort till Ukraina svarra Jonson.

– Paketet har satts ihop på inrådan av Försvarsmakten och dess bedömningar av vad de kan avvara, säger Jonson.

Statsministern tillägger att det är en svår avvägning att göra.

– Ukrainas seger är av nästan obeskrivbar vikt, säger Kristersson.

Det totala militära stödet från Sverige till Ukraina innan dagens paket har av regeringen uppskattats ha ett värde av fem miljarder kronor, varav de senaste, nionde paketet värderades till tre miljarder.

I det paketet ingick ett luftvärnssystem med kvalificerad ammunition, kvalificerad ammunition till ett annat luftförsvarssystem, terrängbilar, kroppsskydd för soldater och vinterutrustning, som snödräkter, värmekaminer, tält och maskering.

I tidigare paket har Sverige bland annat skickat 15 000 pansarskott, andra pansarvärnsvapen och sjömålsrobot 17 till Ukraina.