Omaka piratpar till Bryssel

Text:

Ett omaka par. Han, en 49-årig egenföretagare i datorbranschen, är så rik att han oavlönat kunnat ägna sig åt politik på heltid de senaste fem åren. Är utbildad matematiker, men har arbetat största delen av sitt liv som programmerare. Politiskt började han sin bana i Moderat skolungdom, gick sedan med i folkpartiet. Karriären inom partiet kom dock aldrig längre än till en tjänst som nämndeman i tingsrätten.

Hon är 21 år, hennes enda inkomst är studiestöd och hennes politiska hemvist är den utomparlamentariska vänstern. En Attac-medlem som studerar handelsrätt och spanska i Lund. Genombrottet kom på Youtube, där hon blev känd för sin extrema hockeyfrilla och sitt sätt att vinna debatter mot etablerade politiker – alltid rappare och mer påläst än sina debattanter.

Båda är de piratpartister. Christian Engström och Amelia Andersdotter.

Snart kan de sitta i Bryssel tillsammans, som två av Europaparlamentets mest påpassade ledamöter. Engström har redan sin plats säkrad i och med piratpartiets valframgång med 7,1 procent av rösterna i EU-valet. Han fick flest personkryss – och stod även överst på piratpartiets valsedel – vilket gör att han får partiets enda mandat.

Skulle dessutom Lissabonfördraget godkännas – vilket är EU:s plan för hösten – uppstår en paradoxal situation. Piratpartiet, som har motståndet mot Lissa­bonfördraget som en av sina få politiska ställningstaganden utanför internetpolitiken, får då ytterligare ett mandat, när antalet svenska Europaparlamentariker utökas från 18 till 20. Den platsen går då till Amelia Andersdotter – som skulle bli den yngsta i Europaparlamentet hittills.

– Det blir ett plåster på såret. Men vi är fortfarande starka motståndare till Lissabonfördraget. Vi kan inte sälja ut demokratin i Europa bara för att få in en person till. Det är ingen proportion mellan de två vågskålarna, säger Engström, som fortfarande hoppas att Lissabonfördraget inte går igenom.

I snart en vecka har han varit en av Europas mest eftersökta personer, trots att det tyska piratpartiet faktiskt fick 15 000 röster mer än det svenska. Men det var bara det svenska piratpartiet som kom in i Europaparlamentet. Tyskarna fick nöja sig med ett resultat på 0,9 procent.

All uppståndelse har gjort att Engström inte haft tid att börja leta bostad i Bryssel eller ens satt sig in i när arbetet sätter i gång.

– Det vet jag faktiskt inte. Jag vet inte hur det fungerar rent praktiskt. Men det börjar väl hända saker rätt snart har jag förstått det som, men jag har jättedålig pejl på detaljerna.

Amelia Andersdotter har hunnit konstatera att en eventuell plats i parlamentet skulle innebära att hon får en lön som är mer än tio gånger så hög som en utbetalning från CSN.

– Det skulle väl vara bra. Då kan jag betala av mina studieskulder, säger hon.

Först måste piratpartiet dock förhandla om en plats i en partigrupp. Helst vill de tillhöra den liberala eller den gröna gruppen, eftersom de anses stå dem närmast i integritetsfrågor.
Amelia Andersdotter våndas lite inför att behöva rösta med liberalerna.

– Stundtals skulle det vara svårt. Men jag har lagt mina vänsteråsikter åt sidan för att bedriva informationspolitik. Och jag var medveten om att det kunde bli så här ända från början. Så det är inte så att någon har lurat mig eller att jag kommer att vara illojal mot partiet eller mina väljare.