»Pojken« är tillbaka – i samma roll

Text:

Bild: Yvonne Åsell/TT

I maj 2016 röstade riksdagen om att erkänna Islamiska statens förföljelser på kristna och andra minoriteter i Mellanöstern som ett folkmord. Moderaterna röstade mot, likt många andra parter. Men två profilstarka M-ledamöter, som i sina härjande MUF-år fick epitetet »pojkarna«,ställde sig på tvären : Hanif Bali och Niklas Wykman.

– Nu känns det jobbigt, sa Hanif till Wykman.

– Det är meningen, svarade partikamraten när de satte sig i riksdagsbänken.

Läs mer: Problemet i pojkarnas parti (#19-18)

Den senare blev straffad genom att mista sin roll som partiets talesperson för skattefrågor – en roll han nu har återtagit. Wykman har även blivit utpekad som kuppmakaren som med »rysk politik« fick Anna Kinberg Batra avsatt, samt kritiserat den nuvarande partiledaren Ulf Kristersson när denne var ekonomisk politisk talesperson.

Kanske har de nu försonats.

– Det känns väldigt roligt att ha fått en central roll i Moderaterna. Det är inspirerande, säger Borg-adepten Niklas Wykman till Dagens Industri.  

Han är skeptisk till den så kallade januariöverenskommelsens planer på en bred skattereform.

– Vi har väldigt svårt att se hur Socialdemokraterna som i Sverige är ett krympande parti, men i hela Europa en krympande rörelse, skulle lyckas med att få i gång en skattereform utan oss, säger Wykman till affärstidningen.

Tanken är att Moderaterna ska skissa på en egen skattereform.

– Vi jobbar med sakinnehåll, inte med en kohandelslösning, säger han.

Moderaterna meddelar även en del andra rockader i toppskiktet. Bland annat så lämnar  Johan Forsell sitt migrationsuppdrag och tar över rättsfrågorna från Tomas Tobé, Erik Bengtzboe blir ansvarig för arbetsmarknadsfrågor och M-profilen Kristina Axén Ohlin, tidigare finansborgarråd, blir talesperson för utbildningsfrågorna.

Läs mer:

Wykman: Jag delar inte AKB:s bild (#46-18)

AKB bortkuppad med »rysk politik« (#46-18)

Problemet i pojkarnas parti (#19-18)

Anna Kinberg Batra: Jag leder en flock, men jag har ingen (#23-17)

In i dimman (#42-15)

Kan du din balism? (#12-13-18)

Moderater – snobbar som mobbar (#46-17)