Punktstrejk bemöts med hamnlockout

Text:

Bild: Johan Nilsson/TT

På tisdagen sa Svenska Hamnarbetarförbundet nej till medlarnas slutbud i den utdragna hamnkonflikten, som handlar om Hamnarbetarförbundets rätt att förhandla fram fackliga kollektivavtal för sina medlemmar i likhet med Transportarbetarförbundet.

– Vi lägger ner arbetet under två timmar för att visa vårt missnöje och för att ta strid för kollektivavtalet, sa Christian Thernström, vid Hamnarbetarförbundet i Karlshamn till SVT Nyheter.

– Det vilar en tung förklaringsbörda på Hamnarbetarförbundet varför man inte antog avtalet, sa Mattias Dahl, vd för Transportföretagen.

– De vill att vi avsäger oss möjligheten att ingå i lokala förhandlingar, men det vill inte vi eftersom det kränker våra rättigheter, sa Hamnarbetarförbundets Erik Helgeson.

Arbetsgivarna svarade på strejken med lockout – att stänga berörda arbetare ute från arbetsplatserna. Ungefär 1 000 av fackförbundets medlemmar berörs, beräknar Hamnarbetarförbundet.

Strejken började i Gävle, Helsingborg, Holmsund, Karlshamn, Malmö, Sundsvall, Söderhamn och Umeå, för att under dagen utvidgas till Stockholm och Göteborg.

Läs även Fokuserat, »strejk doftar nittonhundratal«, här