Veckans bråk: Inte fett att vara arbetslös

Johan Pehrsons tweet om tågfrågan har lett till ett stort bråk på sociala medier.

Text:

Bild: TT

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson tog bladet från munnen i tågfrågan i veckan, det ämne som tycks intressera svenskarna mest just nu (möjligen med undantag för matpriserna).  

"Inga SJ-tåg mellan Skåne och Göteborg i sommar. Det är helt sjukt faktiskt. Hundratusentals arbetslösa. Ändå går inte tågen på grund av lokförarbrist. Med regeringens politik kommer det inte att vara lika fett att vara arbetslös. Bidragsreform. Utbildningslinje. Arbetslinje. Punkt.", twittrade han och kastade därmed handsken för ett riktigt råkurr på sociala medier. 

"Nu undrar jag om kontot är kapat – annars är det nog dags för prao som arbetslös nästa gång", svarade TCO:s ordförande Therese Svanström. 

”Du tror alltså att det är "fett" att vara arbetslös?", röt förre justitieministern Morgan Johansson (S). "En gång i världen stod också Folkpartiet upp för social trygghet vid sjukdom och arbetslöshet."

Aftonbladets Anna Andersson läsande upp Pehrson för hans "slafsigt formulerade cynismer" som hon tyckte var "rätt hisnande att ta del av", men gav honom ändå rätt på en punkt: inskränkningarna i trafiken är sjuka. 

Då kastade sig DN:s kulturchef Björn Wiman in i diskussionen, passande nog från en tågkupé: "Stillastående med en nedriven kontaktledning utanför Hässleholm kontemplerar jag det faktum att jag, sedan jag läst Lars Ahlins "Din livsfrukt" i tjugoårsåldern, hyst en hemlig dröm om att bli lokförare." 

Vid det här laget såg sig TT tvunget att be Pehrson förtydliga sig. Är det verkligen "fett att vara arbetslös" i Sverige i dag? 

Men det kom ingen pudel: "Det är fler personer som måste möta tydligare uppföljning. A-kassan har fått i uppdrag att öka sina kontroller, och likadant ska arbetsförmedlingen se till att man gör en skärpt uppföljning vad gäller att anvisa personer till utbildning eller till arbete", svarade ministern.

***