Rattfylleribrott prioriteras ner – polisen saknar resurser

Polisen rycker antingen inte ut eller prioriterar ner larm om misstänkt rattfylla. Detta trots att brottet egentligen ska vara högprioriterat, visar en granskning av Sveriges Radio.

Text:

Bild: Gorm Kallestad/TT

Sveriges Radios lokala P4-kanaler i Västsverige har granskat hur polisen svarar på larm om misstänkta rattfylleribrott. Djupintervjuer med ett 50-tal poliser visar att larmen ofta prioriteras ner eller väljs bort helt i brist på resurser. Detta trots att rattfylla, som kan innebära fara för liv och hälsa, ska vara ett högprioriterat ärende hos polisen.

Radion har pratat med en anställd vid en bensinmack som larmat om misstänkt rattfylla två gånger. Polisen dök aldrig upp, och en gång fick han svaret att han skulle hålla fast den påverkade personen på egen hand.

Enligt statistik från polisregion Väst har så många som hälften av alla inrapporterade rattfylleribrott prioriterats ner. Polisen Peppe Larsson säger till P4 Skaraborg att det sker när det inte finns någon bil att skicka.

– Det kan ibland vara så att man inte skickar en bil överhuvudtaget. Det är sånt som sker veckovis skulle jag säga, säger han.

2016 införde regeringen ett mål om att det ska bli 10 000 fler polisanställda till slutet av 2024. Enligt polisens egna prognoser finns det utmaningar, men man räknar med att nå målet. I slutet av januari förra året hade myndigheten fått 5 463 nya anställda jämfört med 2016, meddelade regeringen. Vid tillfället hade Polismyndigheten 20 942 anställda poliser och 12 784 civilanställda. I november fick polisen ytterligare ett tillskott, när drygt 700 nya poliser slutförde sin grundutbildning.

* * *

* * *