Röran fortsätter…

Text:

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mattias Karlsson (SD) är förkyld, rejält. Kanske är det influensa, klagar han och avslöjar för sina partivänner att han var nära att svimma där uppe i talarstolen. Alla som samlats där i riksdagens kammarfoajé undrar: Vad händer efter i morgon? Vad menade Björklund egentligen när han sa att han vill »samtala« med socialdemokratin innan Alliansen kan ta makten?

»Allt är en gissningslek nu«, muttrar Karlsson innan han smiter ut på balkongen för en cigg.

Det är rörigt. Och framtiden för normerna i den svenska parlamentarismens onekligen oviss. Journalisterna luskar och gräver, byter information med likaledes förvirrade riksdagsledamöter som stryker förbi presscentret i kammarfoajén.

Praxis har frångåtts, det är alla överens om. Men är brotten oförlåtliga? Och kan man lita på varandra, ens på sina koalitionsvänner, dessa dagar? Lägg därtill röran kring talmansomröstningar, när är det egentligen avgjort vem som kniper posten?

Pinsamheter är oundvikliga.

Och i eftermiddags kom de tätt efter varandra. Först flashade kvällstidningarna. Sedan Omni. Den första omgången röster från omröstningen om riksdagens andra vice talman hade precis räknats – ingen fick en majoritet – och riksdagens ålderspresident (moderaten Beatrice Ask) förklarade att en ny sluten omröstning skulle göras.

Då tryckte först en, sedan två, sedan tre medier på sändknappen: »Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve blir ny andra vice talman«.

Sedan kom rättelserna, lika tätt som felaktigheterna.

Det är lätt att ta sig för pannan. Klaga över okunnigheten bland dagens spolingar till redaktörer på tidningarna. Från mitt perspektiv i riksdagen kan jag säga att sannolikt även en del riksdagsledamöter trodde att det var över. Det är nämligen svårt detta, och helt nytt i Sverige. Landet där vi fram till för en tid sedan alltid löste saker innan skiten träffade fläkten. Men från och med i dag kommer vi att beträda ny mark varje dag i politiken, räkna med fortsatt röra.

Läs tidigare Fokuserat

Sommartider, hej, hej, sommartider! (#38)

Plumpar i valprotokollet (#37)

Utan sanning ingen lögn (#36)