Samerna vinner mot staten

Text:

Bild: EMMA-SOFIA OLSSON/SVD/TT

Girjas sameby har länge drivit en process kring vem som ska få bestämma över jakten och fisket i byns fjällområde. Allmänheten har kunnat bedriva småviltjakt sedan 1993, vilket samerna har protesterat. De anser att känslig renskötsel drabbas och att samebyarna därför bör styra över jakten.

Girjas sameby stämde staten 2009. Tingsrätten har i tidigare domslut gått på statens linje. Men nu ger hovrätten samebyn rätt, enligt ett pressmeddelande.

Staten blir därmed skyldig att betala rättegångskostnaderna, och ersätta samebyn med fyra miljoner kronor.

– Vi vann! Så känns det. Nu har jag inte hunnit sätta mig in i domen helt och hållet, vi får analysera den mer under dagen. Men just nu känns det bara positivt, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby till, TT.

Turerna kring Girjas sameby är dock inte över än och ärendet lär hamna i Högsta domstolen. Detta skriver Jens Kärrman om i senaste Fokus (#3-2018):

»När det avgjorts där tror många av de som följt fallet att det till sist finns förutsättningar för en politisk lösning. Oklarheterna om samernas rättigheter, och den svenska statens oförmåga att lösa detta, finns i bakgrunden i många kontroversiella frågor i norra Sverige, som gruvprojekt och vindkraftsbyggen«.

Läs Fokus artikel om Girjasmålet här.