Löfvens besked: Här är regeringens nya ministrar

Text: Kristoffer Törnmalm och Janne Sundling

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll berättade igår i en intervju med DN att hon lämnar regeringen, kort efter att hennes sambo hastigt gått bort. Ett viktigt skäl är hennes barn, berättade hon för tidningen.

– Flickorna behöver mig närvarande.

Annika Strandhälls sambo avled för cirka en månad sedan och ministern tog efter dödsfallet ledigt från sitt arbete. Hennes uppgifter har enligt uppgift sedan dess skötts av statssekreteraren Roger Mörtvik. På tisdagseftermiddagen presenterade statsminister Stefan Löfven hennes efterträdare på posten: civilminister Ardalan Shekarabi.

LÄS OCKSÅ: Strandhäll avgår som minister 

Efterträdare för Shekarabi blir SKL-veteranen Lena Micko.

– Sammanfattningsvis är det två mycket kompetenta personer, säger Stefan Löfven.

Ardalan Shekarabi lovar vid presskonferensen att arbeta för att förverkliga den utlovade föräldraveckan, som presenterades i sluttampen på valrörelsen 2018 och som finns med i Januariavtalet. Han lovade också att prioritera pensionerna.

Lena Micko sa för sin del att hon vill se mer generella snarare än riktade statsbidrag. Hon vill också ta vidare välfärdskommissionen som regeringen presenterade i juli. Vad hon inte kommer att göra är att ta vidare Ardalan Shekarabis arbete med spelmarknaden. Den frågan kommer han att själv sköta även i framtiden, meddelade den nye socialförsäkringsministern vid pressträffen.

Lena Micko är framför allt en politisk veteran i S-leden. Hon tog plats i partistyrelsen redan 1993. Under förra mandatperioden var hon ordförande i SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, och hon har tidigare varit kommunstyrelsens ordförande i Linköping 1998–2006 och kommunalråd i omgångar där efter 1989, och hon fick sina första kommunala uppdrag i staden 1977.

Efter att de borgerliga tog över i SKL-styret har hon varit vice ordförande. Hon är också ordinarie ledamot av partiets verkställande utskott. Där blev hon suppleant 2011 samtidigt som Håkan Juholt valdes till partiledare.

Som SKL-ordförande var Lena Micko starkt kritisk mot de över 120 riktade statsbidrag. Nu blir det hennes uppgift att väga samman de kommunala kraven med det statliga.

LÄS OCKSÅ: S krattar för en hårdare linje i migrationen