»Soffan« står i fel hejarklack

Text: Mats Holm och Janne Sundling

Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Redan innan valet dök hans namn upp på Twitter som ett hot mot Göteborg. Men det var förstås på lek. Och från en sportjournalist. »Snabb info: David Ljung är stabschef för Socialdemokraterna i Göteborg. Han har spelat Champions League med AIK.«, twittrade GP:s Erik Hilmersson i maj förra året.

»Känns väldigt viktigt inför valet! Ska ens röst hamna på en tidigare AIK:are eller ska den gå till Anders Bernmars sonson?«, svarade någon. Anders Bernmar var legendarisk ordförande för IFK Göteborg när laget var storlag, och inte på dekis som nu.

»Bernmar så klart!«

Sonsonen Daniel Bernmar, ordförande för det snabbt växande Vänsterpartiet i stan, lade sig i:

»Änglar måste hålla ihop tänker jag, men alla får rösta med hjärtat.«

Någon tyckte att det här med en AIK:are i stadshuset var oroväckande:

»Fattar dom inte att det betyder det slutgiltiga nederlaget i Gbg?«

Nio månader senare står han som man skojade om i centrum för en verklig politisk strid. Den som nu utspelas inom socialdemokratin i Göteborg. David Ljung, som kom till AIK från norrländska Skellefteå, och beskrevs som »ambitiös, viljestark och tystlåten«, är i dag stadssekreterare i Göteborgs stadshus, stabschef i den krets politiska tjänstemän som omger stadens S-ledare Ann-Sofie Hermansson. Men inte bara det. Han beskrivs, av de källor som Fokus talat med, som en person som närmast Machiavelliskt har försökt styra och kontrollera de övriga politiska makthavarna i stadshuset. Och som utövat stort inflytande på sin chef, stadens S-ledare Ann-Sofie Hermansson.

Redan när Socialdemokraterna under förra mandatperioden ledde kommunen sägs Ljung ha påverkat Hermansson att ta ut avstånd mot de partier som man samregerade med: Vänstern, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Valet ledde likväl till en stor förlust för Socialdemokraterna, medan Vänsterpartiet ökade. Och med det nya partiet Demokraternas framgångar, blev maktläget oklart i Göteborg. Men Alliansens svaga resultat gjorde att de röd-grön-rosa samarbetspartierna förväntade sig inviter från Socialdemokraterna om ett fortsatt maktinnehav.

Sådana kom aldrig. Ljung och Hermansson hade tänkt ut en annan strategi. Som misslyckades. Så sedan några månader styrs Göteborg av Alliansen trots att den gjorde ett ännu sämre val än Socialdemokraterna.

Göteborg, den socialdemokratiska bastionen som tycktes stå emot allt – till och med de kraftfulla alliansvindarna som blåste över Sverige mellan 2006 och 2014 – är för första gången på evigheter inte längre socialdemokratiskt. Men det var länge sedan Göteborg var en arbetarstad. Sedan många år är ingenjör stadens vanligaste yrke.

Länge hette det att snabbaste vägen för näringslivet att påverka i Göteborg var att skaffa läktarplatser på Ullevi eller Scandinavium. Kommunala beslutsvägar gick att runda om man kom i snack med stadens starke man under många år, Göran Johansson. Gav han sitt ja, om så från läktarplats, eller nickade instämmande, då var det på göteborgska: tesagt.

Göran Johansson var ingen polerad makthavare som drillats i stadshusets korridorer. Han hade byggt sin position som fackordförande för Metall på SKF. Van att reda ut saker i förhandlingar inne på koncern-vd:s rum högst upp i höghuset i Gamlestaden. Raka rör. Inget hymmel i språket. Kom de överens var det så. Det fanns tre kommandon: Order. Kontraorder. Och när det var slutdiskuterat: Tesagt.

En centraliserad maktapparat. Effektiv. Men inte alltid demokratisk. Stadens socialdemokratiska makthavare rättade sig ändå i ledet. De som inte gjorde det fick söka andra arbetsuppgifter.

Det var tesagt när nya Operan placerades vid älven. Det var tesagt när tre stora sjukhus slogs samman till ett. Det var tesagt när Göran Johansson meddelade att Anneli Hulthén skulle bli hans efterträdare. Kanske sökte ledaren hos henne de egenskaper som saknades hos honom

själv. För Hulthén var angelägen om att förankra beslut, i partiet, hos de andra partierna och i förvaltningen. Saker som aldrig bekymrat Johansson. Men samtidigt som Hulthén tog makten började tidningar och tv skriva om det göteborgarna redan visste,

den mutkultur som utvecklats i staden under Göran Johanssons tid.

Om Johansson hade varit synlig, inte bara på Ullevis läktare, utan också bland folk på stan, var Hulthén försiktig. Det hette att hennes ledarstil och spåren av »Muteborg« gjorde att ingen i förvaltningen vågade uttala sig om något.

I början av 2016 lämnade Anneli Hulthén jobbet som kommunstyrelseordförande och blev landshövding i Göteborg. Nya personegenskaper efterfrågades.

Ann-Sofie Hermansson blev känd som »Soffan« på Socialdemokraternas kongress 1990. Den unga metallarbetaren från Volvo var ombud, och hade lätt för att uttrycka sig och var frispråkig. Expressen ordnade ett möte mellan »arbetarsossen« Hermansson och »teknokratsossen« Pär Nuder från Stockholms län.

Hon kom in i fullmäktige. Då hade hon redan tagit tjänstledigt från Volvo för att läsa sociologi. Hennes C-uppsats handlade om antifeminismen i arbetarrörelsen och gavs ut av LO i en serie småskrifter. Men uppdraget i Göteborg lämnade hon när Mona Sahlin 1995 lockade henne till Stockholm och jobb som sakkunnig i jämställdhetsfrågor.

»Soffan« bosatte sig i Tensta, och delade lägenhet med Nalin Baksi (numera Pekgul). Annika Hagström gjorde en tv-dokumentär om de två unga politikerna där de beskrevs som »politikens Thelma & Louise«.

Efter vidlyftigt användande av kreditkortet tog Mona Sahlin en timeout och lämnade sedan politiken i några år. »Soffan«, liksom de andra Sahlinrådgivarna, började jobba med jämställdhetsfrågor på LO. Hon återvände till Göteborg 2003 och blev politisk sekreterare åt Göran Johansson.

När Anneli Hulthén aviserade att hon tänkte lämna var Hermansson S-ombudsman för EU-frågor, placerad på IF Metall i Göteborg. Hon jobbade nära EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson, också han från Volvo och IF Metall. Hos Olle fanns också David Ljung som rådgivare.

Ann-Sofie Hermansson har nu hamnat i samma läge som en IFK Göteborgare som löst biljett till matchen men finner sig sittande mitt ibland AIK-are.

Läs mer om S-krisen i Göteborg

Källor pekar ut »Soffans« stabschef – »det har ballat ut totalt«

Socialdemokraterna i Göteborg krisar