Sommartid, Vänsterpartiet och penisblekning

Text: Fokus redaktion

Bild: Tore Meek/NTB/TT

INRIKES

3/2 Aggressiv älg

En älg angrep en man vid lunchtid och sparkade senare på eftermiddagen en sjuårig pojke i ansiktet i Luleå. Älgen spårades  och avlivades av jägare.

3/2 Kvinna anhållen

En kvinna anhölls misstänkt för mord på en man i en lägenhet i Hässelby strand i Stockholm under natten. Mannens skador hade orsakats av ett stickvapen.

4/2 Ljusfenomen

En rymdsten stor som ett hönsägg orsakade ett rejält ljussken över Mellansverige under fem och en halv sekund innan den i en hastighet av 80 000 kilometer i timmen försvann i havet utanför Nynäshamn.

4/2 Dinamarca lämnar v

Vänsterpartistiska riksdagsledamoten Rossana Dinamarca meddelade att hon lämnar politiken efter valet i höst och därför inte ställer upp på valbar plats på partiets riksdagslistor.

4/2 Bandysilver

Det svenska herrlandslaget förlorade vm-titeln i bandy till ärkerivalen Ryssland efter en final i Ryssland som slutade 4-5.

5/2 200 år med Bernadotte

Kungafamiljen firade släkten Bernadottes 200 år på tronen, ett svenskt rekord i obruten tronföljd för en kungaätt.

5/2 UD-protest mot dödsstraff

Irans ambassadör kallades till UD för en protest efter att Iran fastställt det dödsstraff som i slutet av förra året utdömdes mot den i Sverige bosatte iranske doktorn i katastrofmedicin Ahmedreza Djalili.

5/2 Brandfarlig gasläcka

Stora delar av centrala Norrköping spärrades av efter att ett lastbilssläp med brandfarlig gas vält i en vägkorsning.

5/2 Börsturbulens

Stockholmsbörsen föll på måndagen och tisdagens inledning efter oro på börser världen över som startade i USA.

6/2 Yxattack på exfru

En kvinna skadades allvarligt efter att ha attackerats med yxa av sin före detta man. Mannen hade veckan innan släppts från häktet i väntan på dom för att han tidigare hotat kvinnan till livet.

6/2 Nationellt isdygn

Den 6 februari blev iskall i hela Sverige, och det var första gången på två år som hela landet samtidigt hade minusgrader i ett helt dygn. Redan dagen därpå blev det mildare i Götaland och Svealand.

6/2 År av övergrepp

En fritidsledare i Sigtuna åtalades för sexuella övergrepp mot nästan 100 pojkar. Filmningarna och övergreppen ska ha skett på skolan där han arbetade men även på kollo, inom idrotten och i badhus mellan 2012-2016

6/2 Vilda fåglar i hägn

Polisen gjorde ett tillslag mot en person i Skåne som höll tusentals vilda och särskilt skyddsvärda fåglar, insmugglade från hela Europa, fångna i ett hägn. Åtal för artskyddsbrott och jaktbrott väntas.

6/2 Nytt språk upptäckt

Ett nytt språk har upptäckts i norra Västmalaysia av forskare från Lund. En språkvetenskaplig doktorsavhandling om jedek, som pratas av 280 personer och uppges sakna verb för ägande, lån, stöld, köp eller försäljning, är på gång.

7/2 Sprängdåd avvärjt

Två unga män anhölls i Malmö misstänkta för att ha förberett ett sprängdåd. Bottsrubriceringen enligt åklagaren var förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

7/2 Spårvagnsolycka

Nio personer skadades, varav en allvarligt, när två spårvagnar kolliderade i Frölunda i Göteborg. En förundersökning om vårdslöshet i trafik inleddes, men polisen ville inte spekuler i vad olyckan berott på.

7/2 Forskare slår ljusrekord

Genom att låta koncentrerad laser krocka med elektroner lyckades forskare från bland annat Chalmers skapa det mest energirika ljus som kunnat mätas på jorden. Experimentet ägde rum i ett laboratorium nära brittiska Oxford  och syftade till att öka kunskapen om svarta hål.

7/2 Vab-fusk

En 37-årig man åtalades för grovt bidragsbrott i Nässjö misstänkt för att ha vabbat, det vill säga anmält vård av barn till försäkringskassan, när han i själva verket varit på sitt arbete. Försäkringskassan ska vid 32 tillfällen ha betalat ut sammanlagt 244358 kronor till honom på dessa felaktiga grunder.

8/2 Elavbrott stoppar flyg

Flygplatsen Sundsvall Timrå Airport stängde efter ett strömavbrott som även drabbade 8000 hushåll med Eon som leverantör i Västernorrland

8/2 Dömd pedofil greps på nytt

En dömd pedofil som väntat på anstaltsplacering i ett halvårs tid greps under stor dramatik i en mataffär i Hammarby Sjöstad i Stockholm efter att det uppdagats att han utnyttjat flera barn under väntetiden i frihet.

9/2 Man i container 

En man hittades på  torsdagen inlåst i en container i fiskehamnen i Grisslehamn. Han ska ha suttit där sedan i tisdags.

9/2 Äggplundringshärva

Tre män, 63 till 78 år, ska ha ha äggplundrat bon från fredade fågelarter. Totalt handlar det om runt 1 000 ägg. Trion har blivit dömda för brott. En av männen för åtta månaders fängelse för grovt jakthäleri, de andra får 150 dagsböter. En annan man döms för grovt jaktbrott i två fall och får villkorlig dom och 150 dagsböter som påföljd. Den tredje mannen i härvan döms till 50 dagsböter för artskyddsbrott.

UTRIKES

3/2 Penisblekning

Plastikkirurger varnade för trenden med penisblekning. Det kan ge brännskador och ärr av laserbehandlingarna. En klinik i thailändska huvudstaden Bangkok uppgav att 100 män varje månad får sina penisar blekta.

3/2 Burma

Polisen i Burma griper en 48-årig man för brandattentatet mot Aung San Suu Kyis residens i Rangoon tidigare i veckan. Den gripne är psykiskt sjuk, enligt myndigheterna.  Den burmesiske ledaren var inte hemma när bensinbomben detonerade innanför porten till hennes villa.

3/2 Fascisthälsning

Flera personer blev skjutna i den italienska staden Macerata, sex personer skadades, varav fyra allvarligt. Den 29-årige Luca Traini greps efter attentatet som riktade sig mot afrikaner i staden. När han greps gjorde han fascisthälsning.

4/2 Drunkningsolycka

Räddningstjänsten har bärgat 16 döda människor ur Medelhavet i närheten av Melilla. Alla offer var migranter från Afrika söder om Sahara, förutom en marockan. Minst 243 personer har omkommit under sina försök att korsa Medelhavet för att ta sig till Europa i år.

4/2 Cypriotiskt val

Den sittande konservative presidenten Nicos Anastasiades tog hem segern i presidentvalet i Cypern. Anastasiades fick nära 56 procent av rösterna.

4/2 Dansk asylpolitik 

Danska Socialdemokraterna vill skärpa möjligheterna till att få asyl i landet. Det ska inte gå att söka asyl vid gränsen eller i Danmark. S vill i stället att asylsökande skickas till ett tredje land, där danska mottagningscentrum ska upprättas.

5/2  Oppositionspolitiker gripna 

Två oppositionella parlamentsledamöter blev gripna i Maldiverna. Spänningarna stiger i den lilla önationen där Högsta domstolen och presidenten har hamnat i konflikt. HD kräver nu att president Yamin följer domstolens beslut att fria politiska fångar.

5/2 Terrordåd Paris

Rättegången mot Salah Abdeslam inleddes i Bryssel. Den nu 28-årige Abdeslam tros vara den enda överlevande gärningsmannen från terrordåden i Paris den 13 november 2015.

5/2 Turkiet

Turkiet har gripit 573 personer, misstänkta för att ha kritiserat landets offensiv »Operation olivkvist« i Syrien. 449 har frihetsberövats för att ha spridit terroristpropaganda i sociala medier och 124 för att de deltagit i protestaktioner, uppger inrikesdepartementet.

6/2 Banangerilla 

Bananföretaget Chiquita har nått en förlikning med anhöriga till sex amerikanska medborgare som kidnappades och dödades av den colombianska gerillan Farc på 90-talet. Chiquita misstänks årligen ha betalat motsvarande drygt 252 000 svenska kronor, till gerillan, enligt stämningsansökan.

6/2 Kontroversiell lag

Polens president Andrzej Duda kommer att godkänna den omstridda lag som gör det straffbart att klandra Polen för nazisternas folkmord. Lagförslaget har skapat en diplomatisk kontrovers mellan Polen och Israel.

6/2 Danskt förbud mot burka

Danmarks regering har föreslagit ett  förbud mot att bära burka och andra plagg som täcker ansiktet. Upprepade överträdelser mot förbudet kommer att kunna straffas med böter upp till 10 000 kronor. Däremot har ett tidigare kritiserat förslag fängelse som påföljd strukits.

7/2 Tyskt enande

Tyska Kristdemokraterna och Socialdemokraterna kom överens om en storkoalition efter ett dygns förhandlingar. Men först måste socialdemokratiska medlemmarna säga ja. Martin Schulz meddelade att han lämnar posten som partiledare om SPD bildar regering för att bli utrikesminister i regeringen.

7/2 Musk skickade raket

Raketen Falcon Heavy har lyft från Florida. Uppdraget gick så bra som någon hade kunnat hoppas, sade Space X vd Elon Musk efter uppskjutningen. Med i raketen finns en röd Tesla Roadster, den liksom biltillverkaren Tesla ägd av Elon Musk. Det långsiktiga målet för Musk är att skicka människor till Mars.

7/2 EU

EU-parlamentet röstade med stor majoritet nej till förslaget att fördela 27 mandat i EU-val 2019 via en transnationell lista, med kandidater från hela unionen.

8/2 Långt tal

Nancy Pelosi, demokraternas ledare i USA:s representanthus, avslutade ett åtta timmar och sju minuter långt tal. Talet är det längsta talet i representanthuset hittills. Pelosi talade om det förslag på en kompromissbudget som skulle hindra en stängning av statsapparaten, men som inte tar upp invandringsfrågan.

8/2 Militärparad 

Samtidigt som OS inleddes söder om gränsen genomförde Nordkorea en stor militärparad i Pyongyang för att fira 70-årsdagen för militären i landet. Paraden har utan förklaring flyttats från i april till dagen före OS-invigningen i Sydkorea.

8/2 Sommartid

EU-kommissionen har blivit uppmanade att komma med förslag på att införa ständig sommartid eller vintertid. Frågan är framför allt ett finländskt initiativ, där en namninsamling i riksdagen ledde till att ärendet officiellt togs upp i Bryssel.

8/2 Rysk hacker 

Ryska regeringen har försökt hacka valsystemet i 21 amerikanska delstater, och lyckats i en del, uppger chefen för cybersäkerhet på USA:s inrikesdepartement, Jeanette Manfra, i en intervju. Andelen som man lyckats komma in i var mycket liten, uppger hon.

9/2 USA stängt 

USA:s statsapparat stängde ner för andra gången på bara några veckor. Stoppet som började vid midnatt lokal tid, klockan 06.00 svensk tid, väntas endast vara några timmar. Några timmar efter det att stängningen trätt i kraft kom senaten i gång med en budgetomröstning. Senaten godkände senare en budget.

9/2 Terror i Egypten

Egyptisk militär och polis inledde en omfattande offensiv mot »terrorister och kriminella element och organisationer« på Sinaihalvön. Offensiven genomfördes även i andra delar av landet, som i Nildeltat och i Västra öknen.

Sju dagar är sammanställd av Nina van Den Brink och Janne Sundling.