Statsvetare: »Ett bakslag för Jimmie Åkesson«

Text:

Vilken chans har regeringens förslag i riksdagen?

– Jag tror att det finns en majoritet för det här förslaget, i mer eller mindre modifierad form. Inom Liberalerna och Centern finns en vilja att inte bara svälja regeringens medicin, utan att göra någon ytterligare förändring.

Vad betyder det för Socialdemokraterna och Stefan Löfven att behöva backa i flyktingfrågan?

– Alla beslut som skulle ha handlat om amnesti eller tidsgränser hade varit ett stort problem för Socialdemokraterna. Då hade man släppt på hållningen om »ordning och reda« och en skärpt invandringspolitik. Men eftersom förslaget riktar sig mot en grupp som många socialdemokratiskt aktiva ömmar för, så blir det lättare för partiet. Dessutom får de bort lagstiftningen om eget boende (ebo), som kommunerna varit kritiska till.

Vad betyder detta för Miljöpartiet?

– De får en möjlighet att säga att de faktiskt har vunnit något. De har haft många motgångar i migrationsfrågorna.

Samtidigt kompromissade man i att den tillfälliga asyllagen förlängs, hamnar partiet på plus eller minus?

– Det blir en noll-fråga, som gör att de i valrörelsen kan fokusera på sina unika frågor, alltså miljö- och klimatpolitiken. Med detta får de möjlighet att prata om de framgångarna i regeringen i stället för sveket inom flyktingpolitiken. Kanske.

Innebär regeringens vändning luft åt Sverigedemokraterna?

– Självklart är detta ett bakslag för Jimmie Åkesson, det går helt på tvärs med den politik han önskar genomföra. Och i den meningen finns det även en opinionsbildningsmöjlighet för honom. Samtidigt är det inte längre SD mot alla de andra partierna, vilket gör det svårare för honom.