Svenska folket: Sahlin leder Sverige bäst

Text:

På lördag, klockan sju på kvällen, äntrar moderatledaren Fredrik Reinfeldt talarstolen här i Almedalen, för andra gången som statsminister. Men folket litar fortfarande inte på att han kan sköta Sverige.

Det framgår när Fokus och opinionsundersökningsbolaget Synovate för åter presenterar svenska folkets attityder till riksdagspartierna.

Endast 35 procent sätter epitet regeringsduglighet på moderaterna. Ännu färre anser att partiet har ”en politik som fungerar i verkligheten” och bara 27 procent av de svarande anser att moderaterna ”vet hur man sköter Sverige”.

Regeringsskicklighet är samtidigt ett av socialdemokraternas starkaste kort. Tre av de sex mest utmärkande egenskaperna för Mona Sahlins parti handlar just om detta: ”vet hur man sköter Sverige”, ”har en politik som fungerar i verkligheten”, ”regeringsduglighet”.

- Socialdemokraterna har inget att bevisa i frågan. De gånger moderaterna har lett en regering har partiet därefter förlorat valet. Så moderaterna har inte så mycket på att vinna på att diskutera duglighet. I den matchen har socialdemokraterna ett övertag, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Under sina snart fem år som partiledare har Fredrik Reinfeldt arbetat hårt för att förändra bilden av moderaterna. Från att uppfattas som en intresseorganisation för adelsmän, skatthatare och storkapitalister, till att bli "Sveriges nya arbetarparti".

Men imageförändringen har ännu inte slagit igenom. Sju av tio svenskar tycker fortfarande att moderaterna ”står på de välbärgades sida”. Visserligen en liten minskning jämfört med i fjol, men en ökning jämfört med 2006. Egenskapen är den i särklass tydligaste när folket ska peka ut moderaternas karaktärsdrag.

För två år sedan, 2006, ansåg 68 procent att partiet ”står på de välbärgades sida”. I fjol hade andelen stigit till 78 procent. Nu ställer sig 72 procent bakom den uppfattningen.

Under de senaste åren har den moderatledda regeringen kraftigt sänkt fastighetsskatten för de exklusivaste villorna, och avskaffat förmögenhetsskatten. Uppenbarligen har dessa förändringar inte uppfattats som särskilt arbetarvänliga.

Rapporten presenterades i dag av Synovates Nicklas Källebring, på Fokus seminarium på Gotlands högskola.  I panelen satt bland andra socialdemokrateras gruppledare Sven-Erik Österberg och moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Moderaternas karaktärsdrag

m-karaktar.png

Socialdemokraternas karaktärsdrag

s-karaktar.png