Svenska planen för att stoppa nya utbrott i höst: »Lokala restriktioner«

Text:

Bild: TT

Lägre smittspridning i våras, men faran är inte över.

Det var budskapet när regeringen, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten kallade till pressträff under tisdagen.

– Coronapandemin är inte bara den allvarligaste samhällskrisen i Sverige i modern tid, det är också en kris som kommer att finnas med oss lång tid framöver, inledde socialminister Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndigheten har på uppdrag av regeringen tagit fram tre möjliga framtidsscenarier för smittan där det första är att spridningen är fortsatt låg och två scenarior där smittan ökar i Sverige.

Framför allt är det lokala och regionala utbrott som oroar inför hösten. Därför öppnar man nu för mer lokala restriktioner där ett drabbat område där allmänna sammankomster kan begränsas ytterligare.

– För att hantera lokala smittoutbrott kan lokala råd skärpas i ett särskilt geografiskt område. Man kan då mera tydligt sätta personer i karantän och avskilja områden. Då kan även munskydd ha ett värde under en övergångsperiod, säger Johan Carlsson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Johan Carlsson betonade att även om smittspridningen minskar i Sverige i jämförelse med många andra europeiska länder är det inte läge att slappna av. Därför kommer även tidigare råd om att undvika trängsel i kollektivtrafik och tvätta händerna ofta att ligga kvar.

– De åtgärder som behövs under hösten och nästa år är beroende av hur pandemin utvecklas. Vad vi kan säga är att vi får leva med den här sjukdomen under överskådlig tid, säger han.

LÄS OCKSÅ: Risk för dubbla virusvågor i höst: »Influensa inget skydd mot corona«