Svep: Annie Lööf skapar kaos

Text: Redaktionen

Annie Lööf skapar kaos

Centerpartiets Annie Lööf anklagas för att skapa kaos i regeringsförhandlingarna, skriver Expressen. Hennes olika besked om Stefan Löfven, hotet att rösta nej till Alliansens tidigare statsministerkandidat Kristersson – samt vacklande hållning till en alliansbudget har väckt irritation internt i alliansen, enligt tidningen.

Försvaret borde ha utrett U-båt

Det säger Liberalernas Allan Widman till DN med anledning av den observation av en misstänkt U-båt som flera vittnen gjort vid Lidingö i somras. Försvarsutskottsledamoten ska nu begära fullständig information av Försvarsmakten om händelsen. Även kristdemokraten Mikael Oscarsson säger att det är viktigt att utskottet får information och att en formell begäran bör skickas till Försvarsmakten.

– Det är svårt att dra några slutsatser innan vi har hört vad Försvarsmakten säger men när jag ser DN:s bilder så framstår det som att det är en ubåt, säger han till tidningen.

Miljöpartiet lär röra sig åt höger

Flera politiska kommentatorer ser Gustav Fridolins tidiga avhopp som språkrör, på kongressen i maj, som ett första steg för partiet att röra sig in mot mitten. Anledningen är att de flesta räknar med att Fridolins efterträdare blir Pär Bolund. »Per Bolund är en högerman«, skriver Expressens Torbjörn Nilsson. Men, poängterar han, MP har nästan inga väljare kvar högerut.

Debatter

Malin Björk, EU-parlamentariker för V, skriver på SvD Debatt att vapenexporten till Saudiarabien, och andra krigförande länder i Jemen, redan hade stoppats om alla svenska partier gjort som Vänsterpartiet. Det vill säga fört samma politik i EU-parlamentet som i riksdagen. Hon skriver: Den fjärde oktober röstade nämligen nästan alla svenska partier för en resolution mot kriget i Jemen och specifikt för paragrafen där det står att parlamentet med kraft uppmanar »samtliga EU-medlemsstater att avstå från att sälja vapen och alla typer av militär utrustning till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten eller någon annan medlem av den internationella konstellationen, samt till den jemenitiska regeringen och andra parter i konflikten.«

»Två parallella skolsystem har vuxit fram runtom i Sverige, där välutbildade och svenskfödda familjer väljer bort skolor med barn till lågutbildade och barn till föräldrar med invandrarbakgrund«. Det skriver Per Kornhall, skolexpert, och German Bender, programchef på Arena Idé på DN Debatt.

»Sverige behöver ett permanent system för korttidsarbete. Det behövs för att inte svenska företag ska förfördelas i den globala konkurrensen. Och det behövs för att inte jobb och investeringar ska flytta utomlands«, skriver nio företrädare för parterna inom industrin, på DI debatt.