Svep: Federley siktar högt

Text:

Bild: Pontus Lundahl/TT

Strandhälls öde avgörs klockan tolv
I dag avgörs socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) öde.
Efter Centerns besked att partiet väljer att lägga ner sina röster i dagens misstroendeomröstning kommer hon med all sannolikhet att sitta kvar med minsta möjliga marginal. Men det är inte säkert, erfar TT Omni
Sent på måndagskvällen kom beskedet från Centerpartiet – man väljer att avstå i dagens misstroendeomröstning om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
– En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson till
Omröstningen i kammaren är planerad till klockan 12 i dag, och det gäller att alla närvarande trycker på rätt knapp, eftersom marginalerna är så små.
Det var den 27 april förra året som dåvarande socialministern Annika Strandhäll på en presskonferens meddelade att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler omedelbart skulle bytas ut. Beslutet var oväntat och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg bakom. Begler gjorde klart att hon hade velat fortsätta. Strandhäll sa att Begler inte gjort nog för att se till att människor inte hamnar i limbo mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Göran Eriksson: EU-framgången gav Centern råd att rädda Annika Strandhäll.
Det kan inte alls uteslutas att Centerpartiet vill vårda relationen till Socialdemokraterna, och kanske sätta statsminister Stefan Löfven i politisk tacksamhetsskuld, skriver Svenska Dagbladets politiske analytiker Göran Eriksson inför omröstningen om Annika Strandhäll i riksdagen idag.
- Det är förstås besvärande för Centerpartiet att man förut har varit mycket kritiskt till hur regeringen agerade, när regeringen sparkade Ann-Marie Begler från Försäkringskassan förra våren. En C-riksdagsledamot lovade till och med att Begler skulle får jobbet tillbaka, om det blev en Alliansregering, skriver Eriksson.
Om Centern nu gör rätt eller fel är en särskild diskussion – det är dock inte särskilt överraskande att ett parti som samarbetar med regeringen helst undviker att sparka samma regerings ministrar.
Men Centerns förhållande till Socialdemokraterna är bara den ena sidan av myntet, resonerar Svenska Dagbladets politiske analytiker.
- Den andra är relationen till de gamla Alliansvännerna, Kristdemokraterna och Moderaterna. Att den är usel verkar närmast vara en eufemism, särskilt Kristdemokraterna och Centern har ibland verkat vilja förgöra varandra under EU-valrörelsen.
Men också mellan Centern och Moderaterna är det iskallt, och temperaturen har bara sjunkit sedan Allianskraschen i vintras när Centerpartiet valde Löfven framför Kristersson.

Federley vill leda EU-liberalerna
Den liberala partigruppen Alde blev en stor vinnare i EU-valet och i diskussionerna om vem som ska vara gruppledare ger sig nu Centerpartiets Fredrick Federley in i spelet.
– Jag tycker om att hitta lösningar på problem, bygga majoriteter, att hitta kompromisser som gör att jag kommer framåt. Jag skulle också vara en gruppledare som pratar å gruppens vägnar och inte mina egna, det är en stor kritik som varit mot nuvarande gruppordförande, säger Fredrick Federley till Sveriges Radio.

Frågan om gruppledare i Europaparlamentet kommer avgöras de kommande veckorna, Alde ska ha sitt första möte efter EU-valet i eftermiddag för att påbörja sådana diskussioner. I EU-valet i söndags var Alde den grupp som ökade med flest mandat, mycket tack vare att Macrons En marche anslöt sig. Enligt Federley kan Alde komma att växa ytterligare. Man hoppas dels kunna locka över mindre partier från de gröna samtidigt som det pratas om att socialdemokrater kan byta sida, däribland italienska Demokratiska Partiet med partiledaren Matteo Renzi som sägs komma bra överens med Macron.Skulle Renzis parti lockas över kan det göra Alde till den näst största gruppen vilket betyder fler tunga poster och uppdrag och mer talartid i kammaren för dess ledamöter. Och såklart, att ledaren för gruppen blir en tyngre aktör. Men Federley är inte ensam om att vilja få den rollen. Även Sophie in't Veld, den nederländska ledamoten som vid förra valet fick flest personröster av alla, över en halv miljon, vill bli ordförande i Alde. En Marches Nathalie Loiseau är en annan kandidat som nämns.

Johan Persson vill leda Liberalerna i Sverige
Johan Persson meddelar i i Expressen att han kandiderar som partiledaren för Liberalerna, som väljer avgående Jan Björklunds efterträdare i juni. Nästa partiledare måste klara av att samla partiet kring ett budskap om vad vi är för i sak – snarare än emot, skriver Johan Persson och slår fast att partiet står inför både ett vägval och ett ledarval. Nästa partiledare måste klara av att samla partiet kring ett budskap om vad vi är för i sak, snarare än emot. Det kräver tydlighet, uthållighet och trovärdighet.
I ett Sverige som under merparten av de senaste 100 åren styrts av socialdemokratin med sitt kollektivistiska synsätt behövs ett frihetligt, socialt engagerat och obundet liberalt parti på den vanliga medborgarens sida, skriver Persson, som utmanar Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni om posten som ledare för Liberalerna.
Under gårdagen meddelade den tidigare kandidaten Christer Nylander att han inte längre kandiderar.

Debatter
Liberalernas partiledarkandidat Erik Ullenhag skriver i Dagens Nyheter att han vill hålla fast vid januariöverenskommelsen.

EU:s socialpolitik bör regleras på nationell nivå, inte EU-nivå, annars försvagas väljarnas möjlighet att ställa politiker till svars, skriver Timbros Karin Svanborg-Sjövall och Emanuel Örtengren i Svenska Dagbladet.

I Dagens Industri skriver avgående europaparlamentarikern Gunnar Hökmark att EU-parlamentsvalet visade att den politiska mitten håller starkt och kommer att kunna forma beslut på liberal borgerlig politik och kompromisser med gröna partier och pragmatiska socialister.