Svep: Han tar över Försäkringskassan

Text:

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ny generaldirektör för Försäkringskassan

Nils Öberg blir ny generaldirektör för Försäkringskassan. Det meddelar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff som SVT Nyheter hänvisar till. Öberg har sedan 2012 varit generaldirektör för Kriminalvården och har enligt Strandhäll en ledarstil som präglas av »tydliga mål som nås«. Sedan regeringen i april 2018 petade Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler, har myndigheten letts av tillförordnad generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson.

EU-grupp lanserar »green deal"

EU-gruppen De gröna lanserar en egen »Green New Deal«, uppger tidningen ETC.  Enligt MP:s EU-parlamentariker Jakop Dalunde ska den fungera som en gemensam valplattform vars syfte är att mer av EU:s resurser ska gå till klimatsatsningar.

Väljare osäkra inför EU-valet

Enligt Novus senaste mätning beräknas 44,7 procent delta i EU-valet. Men andelen osäkra väljare är stor och endast 46 procent anger att de är absolut säkra på att de kommer att rösta, medan 23,6 procent är osäkra på vilket parti de kommer att rösta, rapporterar SR Ekot. I aprilmätningen får Miljöpartiet 10,6 procent av väljarsympatierna, vilket är nästan fem procentenheter lägre än EU-valet 2014.

Moderaterna ligger på 12,6 procent, Liberalerna på 5,3 procent, KD hamnar på 9,7 procent och Centern på 7,4 procent. Socialdemokraterna ligger i sin tur på 24,8 procent, Vänsterpartiet på 11,1 medan SD landar på 13,7, fyra procentenheter högre än valresultatet 2014.

SAS-konflikten kan vara nära lösning

Ett första tecken syns nu på framsteg i förhandlingarna mellan företrädare från SAS och fackförbunden, rapporterar DN, som hänvisar till norska Dagens Næringsliv. SAS meddelade under onsdagen att flygbolagets representanter nu har satt sig vid förhandlingsbordet i Oslo tillsammans med fackförbunden.

Debatter:

Europeiska stater har länge sett mellan fingrarna när det gäller korrupta affärer, vilket gjort att det är amerikanska myndigheter som kasserar in stora bötesbelopp, skriver Claes Sandgren, seniorprofessor i civilrätt, på DN Debatt.

Omställningen till ett mer hållbart samhälle inom elbranschen kräver fler kvinnliga elektriker i landet. Det skriver flera debattörer, däribland Ola Månsson, vd Installatörsföretagen, på SvD Debatt. 

DI Debatt flaggar Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) för att elbilsförsäljningen snart kommer att »explodera« i Sverige och uppmanar därför köpare som funderar på att köpa ny bil att avvakta något år för att direkt kunna investera direkt i elbil. Tycker man inte att man har resurser för detta, kommer andrahandsmarknaden för elbilar snart att växa, enligt Helldén.