Svep: M håller extrainsatt möte

Text: Redaktionen

Bild: Anders Wiklund/TT

M håller extrainsatt möte – ska diskutera läget

Moderaterna håller på fredagsförmiddagen ett extrainkallat möte med riksdagsgruppen, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi ska diskutera läget, sade Kristersson kort till journalister när han gick in till gruppens möte i Riksdagshuset, enligt TT.

Ny regering får svårt med budget 

Den tillträdda regeringen kommer att få svårt att sätta avtryck i nästa budget, skriver Altinget som läst ett PM om saken. De kommer att få svårt att enas om några större förändringar, enligt politiksajten.

Namninsamling med S-koppling

261 opolitiska tjänstemän vid regeringskansliet uttryckte i ett brev till förvaltningschefen oro inför regeringsbildningen. Ett nytt regeringsunderlag kan, enligt brevskrivarna, påverka regeringskansliets »värdegrund och policy inom mångfald och icke-diskriminering«.  Skrivelsen väckte kritik på många håll och nu rapporterar DN att det var en UD-chef med kopplingar till Socialdemokraterna som ledde en grupp som försökte övertyga medarbetare att skriva på.

Metoo har nått rättssalarna

Metoo-rörelsen märks nu av i de svenska domstolarna. I fjorton fall har rörelsens omnämnts, enligt en genomgång av Ekot. I hälften av fallen har de målsägande tack vare rörelsen fått mod att anmäla tidigare övergrepp.

MP och Alliansen samarbetar

Miljöpartiet i Stockholms stad sade i går kväll ja till att samarbeta med allianspartierna, vilket innebär ett maktskifte i staden, erfar Ekot. Krav på miljözoner, där trafik med dieselbilar förbjuds, är ett av kraven som MP fått igenom.

Debatter

»Att tro att SD skulle modifiera sin politik i pur glädje över att få stödja en viss regering är mindre troligt. Att SD-ledningen skulle svika sina väljare och enbart nöja sig med inflytande på mer neutrala områden som pensioner eller vårdköer förefaller också mindre sannolikt«, skriver statsvetaren Jonas Hinnfors på DN Debatt.

»Ingen kan förneka att den globala köttproduktionen har en negativ påverkan på vår miljö och att vår planet mår bra av att vi äter kött mindre ofta. Däremot förstår jag inte varför våra köttkonsumtionsvanor lyfts fram i debatten som den största av skurkarna«, skriver Johan Hållbus, vd för köttimporten Norvida, på SvD Debatt.

»Industriavtalet skapades i en annan tid. Bakom oss fanns en ostrukturerad lönebildning och ett svenskt kostnadsläge gentemot omvärlden som var ansträngt. Industriavtalet var en bra lösning på den situationen där och då, men när tiderna förändras måste även lönebildningen anpassa sig till nya förutsättningar«, skriver sex företrädare för fackförbunden inom 6F på Di Debatt.