Svep: Mindre bistånd till asylkostnader

Text:

Bild: TT

Mindre bistånd till flyktingmottagandet

S och MP har kommit överens om mindre biståndspengar till flyktingkostnader, rapporterar Ekot. Det gäller exempelvis kvotflyktingar och hur mycket pengar en kommun får använda till flyktingmottagning.

– Nu får vi en uppgörelse som gör det här tydligt och transparent och mer förutsägbart hur stor del av biståndet som kan och ska gå till kostnader för migration, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP), till Ekot.

Splittrad V i EU

Vänsterpartiets ledning vill att kravet om EU-utträde lämnas utanför valkampanjen inför EU, skriver Ekot. Det splittrar partiet.

– Jag tror att det vore ett stort misstag att pausa, eller lägga undan, Vänsterpartiets krav om att gå ur EU, säger Ana Süssner Rubin, som är ordförande för Vänsterpartiet Skåne – det näst största destriktet.

Färre kvinnor på kommunpositioner

Efter valet 2018 är det färre kvinnliga politiket på ledande positioner i svenska kommuner, skriver Dagens Samhälle.  Efter valet 2014 hade 108 kvinnor kommunstyrelseordförande, en rekordsiffra, jämfört med 93 efter höstens val. Den lägsta representationen står M för.

– Om det ser ut så här har vi ett bekymmer. Men kvotering är inte vägen ur det, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

Debatter

»Staten bedriver korståg mot svenska skogsägare«, skriver Centerpartiets Helena Lindahl och Peter Helander, på DI Debatt. 

»Skärmdebatten bygger på myter och alarmism«, skriver psykologen Siri Helle, på SvD Debatt.

»S har omprövat skoldebatten. Nu bör flera partier gå samma väg«, skriver Magnus Henrekson, professor och vd, Institutet för Näringslivsforskning  och Isak Skogstad, lärare och skoldebattör, på DN Debatt.