Svep: På politikfronten intet nytt

Text: Redaktionen

Bild: Anders Wiklund/TT

Ledarskribenter: Relationen till SD 

Som så ofta diskuteras det hur partierna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Di:s ledarskribent PM Nilsson argumenterar för att alliansen ska samtala med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. »Det är nämligen där och inte hos S som allianspartierna har stöd för sin politik«, skriver han.

Daniel Swedin på Aftonbladet tar upp situationen i Hörby och nämner tveksamma åsikter som kommunstyrelsens ordförande Stefan Borg (SD) yttrat.

»Om det här är vad M i den förment ideologibefriade kommunalpolitiken kan tolerera så undrar man vad deras partivänner i riksdagen är beredda att svälja«, skriver Swedin.

Karl Sigfrid på Svenska Dagbladet breddar frågan och menar att det finns en dubbelmoral i synen på högerpopulism och tar upp Rumänien som styrs av liberaler och socialdemokrater som exempel.

»Svenska partier som högtidligt deklarerar att de står upp för demokratiska värden och låser sina positioner i förhandlingarna om regeringsmakten framstår som mindre angelägna att kämpa för dessa värden i sak när exempelvis yttrandefriheten utmanas av EU«, enligt Sigfrid.

Andra ledarskribenter

Dagens Nyheter skriver om metoo och Brett Kavanagh, GP:s Adam Cwejman skriver om statistik och svenska vårdköer och Sydsvenskan tar upp frågan om en politisk fusion mellan C och L.

»Det som kan lura optimisterna är en falsk matematik, som säger att 1+1 blir mer än 2. För tänk om det snarare är så att i en liberal fusion blir 1+1 inte 3 utan 1,5. Tänk hur fel det kan bli när två idrottsklubbar går ihop och mycket av sporrande rivalitet och gräsrotslojalitet går förlorat på kuppen«, skriver Sydsvenskan.

Debatter

IPCC:s nya klimatrapport bör vara ett givet underlag för de nu pågående regeringsförhandlingarna. Klimatutmaningarna är mycket större än invandring och lågkonjunktur, skriver forskaren Göran Sundqvist på DN Debatt.

Mer elektrifiering är nödvändigt för att minska klimatutsläppen, skriver Eon energidistributions vd Johan Mörnstam, på Di Debatt.

Det gamla säkerhetsdilemmat skapar återigen farliga situationer kring USA, Nato och Ryssland, skriver Jens Stilhoff Sörensen, docent och lektor i freds- och utvecklingsforskning, på SvD Debatt.