Svep: Så reagerar politikerna på SCB-resultatet

Text: Redaktionen

Bild: TT

Jomshof (SD): Väljarna straffar Alliansen

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof väntade sig en ökning för SD. Det säger han i en intervju med Aftonbladet.Men att S ökar mest tror han inte är ett uttryck för en rödgrön regering.

– Jag ser det snarare som ett uttryck för missnöje med de interna bråken inom Alliansen. Att tre av fyra Allianspartier backar och Centern ligger still är ett sätt för väljarna att straffa dem, säger Richard Jomshof.

S och M:s partisekreterare: Kommer inte påverka regeringsbildningen

Socialdemokraterna var det parti som ökade mest i SCB:s mätning. Men det kommer inte påverka regeringsbildningen, tror S partisekreterare Lena Rådström Baastad.

– Vi har de siffror vi har i riksdagen, vi vill fortsätta få till stånd en blocköverskridande regering men siffrorna i sig ändrar ingenting, säger hon till Ekot.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger att »opinion i princip ligger stilla«.

Sjöstedt inte imponerad av »den borgerliga röran«

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kommenterar utfallet på Twitter:

»Uppåt för V och S. Växande övertag för de rödgröna över före detta Alliansen. Den borgerliga röran under hösten har inte imponerat på väljarna«, skriver han.

SCB: S lyfter i stor mätning

Socialdemokraterna har ökat 2,2 procent till 30,5 procent, enligt SCB:s partisympatiundersökning. L backar med 1,2 procentenheter, KD med 0,9 och MP med 0,4. Läs mer här. 

Källor: MP vill stanna i regeringen

 Miljöpartiet har inga planer på att agera oppositionsparti utan vill göra allt i sin makt för att sitta i en regering. Det säger en MP-källa till Aftonbladet. Anledningen är att MP vill »ha betalt« för den turbulenta mandatperioden. Läs mer här.

Debatter

Låt Malmö vara ett avskräckande exempel för regeringsbildningen, skriver entreprenören Dan Olofsson, på DI Debatt.

Att väljarna är cyniska till politiken är inte så konstigt med tanke på C och L:s agerande, skriver Gunnar Hökmark (M), på DN Debatt.

»Jag hoppas också att Israel och Sverige kan få en bättre relation. Men för det krävs att Israel slutar agera så snarstucket, inte att Sverige svänger i sitt långa och viktiga stöd för en tvåstatslösning på konflikten mellan Israel och Palestina«, skriver Anders Österberg (S), på SvD Debatt. Läs mer om konflikten här.