Svep: Statsvetare ser SD-mobbning

Text: Redaktionen

Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Talman tar hjälp av de tre vice (tal)männen

I går drack talmannen Andreas Norlén kaffe med partiledarna. I dag träffar han de tre vice talmännen Åsa Lindestam (S), Lotta Johnsson Fornarve (V) och Kerstin Lundgren (C) för att kunna föreslå en statsministerkandidat.

– När det mötet har ägt rum och jag har analyserat och bedömt deras synpunkter och gjort ytterligare egna överväganden kommer vi att ge besked om den fortsatta processen, sa Norlén under torsdagen.

SD-toppen Reslows lyxresor granskas

Nästa politiker att få sina skattebetalda resor granskade av Aftonbladet är Patrick Reslow. Han har på sina resor bott i sviter för upp till 4000 kronor natten, familjerum och fler bäddslägenheter – och inte alltid själv, enligt tidningens uppgifter.

Ekeroth: Utvisa invandrare som tittar snett

Den tidigare SD-ledamoten Kent Ekeroth vill utvisa invandrare som »tittar snett«. Det säger han i en ny P1 dokumentär.

– Det ska räcka med att de snor en cykel – utvisning. Skita på nåns tomt – utvisning. Sitta på deras altan och kaxa, säga att det är mitt – utvisning.

Björklund: SD kräver ett aktivt förhandlingsarbete

Liberalernas Jan Björklund vill söka stöd för Kristersson som statsminister och förankra det över blockgränserna. Det säger han i en intervju med P1 Morgon.

– Skulle vi bygga en regering på SD:s stöd, så måste man förstå att med det parlamentariska läget vi har nu så talar vi inte om ett passivt stöd, det kräver aktivt förhandlingsarbete. (…) Ett passivt stöd finns inte, så om man ska regera med stöd av SD så krävs ett omfattande samarbete och det är uteslutet.

Stig-Björn Ljunggren: Tecken på SD-mobbning

Sverigedemokraterna fick ingen talman, inga presidieposter i utskotten och opolitiska tjänstemän som skickar brev. SD har allt att vinna på det, säger statsvetaren Stig Björn Ljunggren till Expressen.

– För väljarna är detta ett tecken på att de inte behandlas på ett schyst sätt. Att de blir mobbade. Det väcker sympati även om man själv inte röstat på SD, säger han.

Bernmar vill samarbeta över blockgränserna 

Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan tänka sig ett samarbete över blockgränserna, skriver Göteborgs-Posten.

– Jag utesluter ingenting, utom SD och M. Allt är på bordet utöver det, säger Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar (V).

Debatter

En utbyggd primärvård med kompetenta specialister är den bästa samhällsekonomiska sjukvårdsinvestering Sverige kan göra, skriver fler än 700 primärvårdsläkare i ett upprop på DN Debatt. »Vi vill se en block­överskridande överenskommelse om en rejäl och genomtänkt reform«.

Svensk politik mår bäst av en koalition mellan höger och vänster, skriver Sony Kapoor, ekonom och vd för tankesmedjan Re-Define på Di Debatt. Denna blocköverskridande regering bör prioritera långsiktiga strukturella reformer som bostadspolitik, utbildning, sjukvård, integration och den ökande ojämlikheten, hävdar han.

Det är dags för en ny svensk Mellanösternpolitik, skriver KD-politikern Lars Adaktusson på SvD:s debattsida. Fokus bör vara religionsfrihet och stopp för förföljelsen av kristna som högsta prioritet.