Svepet: Ny statsminister kan dröja flera månader

Text: Redaktionen

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ny statsminister kan dröja flera månader

Det förväntat komplicerade läget efter valet kan innebära att det dröjer flera månader innan riksdagen kan rösta med en ny statsminister, skriver Dagens Nyheter. Den nya regeringen tvingas i så fall styra med årets budget.

Fokus på Sverige i utlandet

Intresset för det svenska valet är stort i omvärlden, rapporterar Svenska Dagbladet.I brittiska The Times undersöks vad som fått så många i ett av världens mest priviligierade länder att rösta på ett parti med nynazistiska rötter.  I Tyskland noterar Die Zeit att Sverige på söndag blir den sista bastionen som faller för högerpopulismen. I den ryska statliga nyhetsbyrån RIA noterar en kolumnist att »migranter har ersatt makten i Sverige«.

Tittare: Kristersson vann debatten

Ulf Kristersson fick högst betyg av de tittare som följde gårdagens partiledardebatt som sändes i TV4, skriver Expressen. Tätt inpå följde Ebba Bush Thor och Jan Björklund. Sämst av de åtta partiledare tyckte tittarna att Gustaf Fridolin skötte sig,

Salming: Jag skrev aldrig under kändisuppropet

Gårdagens kändisupprop, där drygt 250 kända svenskar skrev under mot SD, var inte helt korrekt. Exempelvis har inte Börje Salming skrivit under, rapporterar Aftonbladet.Läs på samma tema Johan Hakelius inlägg »som man uppropar« här och Nina van den Brinks »valohemligheten« här.

Säpo utreder mordhot mot Jimmie Åkesson och hans  son

Säpo utreder ett mordhot mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson och dennes fyraårige son Nils. Det skriftliga hotet sprids via nätet och har terrorgruppen IS symbol i sig, rapporterar Expressen. Säkerhetspolisens presschef Karl Molin bekräftar att det finns en anmälan och att det pågår en förundersökning.

Sifo: Demokraterna störst i Göteborg

Västlänkenkritiska uppstickarpartiet Demokraterna ser ut att bli största parti i Göteborg, enligt Göteborgs-Postens sista Sifo-undersökning inför valet till kommunfullmäktige i Sveriges andra stad. Socialdemokraterna återtar sin plats som näst största parti medan Moderaterna backar och delar tredjeplatsen med Västerpartiet. Läs Fokus artikel »proffstyckare ritar om den politiska kartan« här.

SD-kandidat sprider hatpropagranda på nazistisk sajt

Aftonbladet rapporterar om att SD-kandidater till kommun- och landstingsval uttrycker sig hatiskt mot invandrare på högerextrema Nordfronts sajt.

Strateg: Därför röstar jag på S

Kolumnisten Fredrik Strage skriver i Dagens Nyheter att han, som gillar kapitalism och liberalism, ändå – och första gången- kommer att rösta på socialdemokraterna i år. Han ser de enda säkra garanten mot ökat inslag av nyfascism i politiken.

 

Debatter

»Kompetens för yrket får man snarare på jobbet än i skolan«, skriver KTH-forskaren Gunnar Eliasson på DN Debatt.

Sverigedemokraterna är en potentiell säkerhetsrisk för Sverige, skriver den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg på SvD Debatt.

Vänsterpartiet är ett minst lika stort hot mot Sverige som Sverigedemokraterna, skriver finansmannen Rune Andersson på DI Debatt.

 Jag förstår dig mycket väl, du som röstar på SD, skriver Nalin Pekgul i Expressen. Hon medger att hon också varit förtvivlad över att journalister och politiker vägrade se det som drog iväg åt fel håll. Men SD har inte lösningen, skriver Pekgul, Sverigedemokrater och islamister strävar åt samma håll. Läs Nalin Pekguls krönikor för Fokus här.