Svepet: SSU-basen »jävligt förbannad« 

Text: Redaktionen

Bild: Erik Simander/TT

SSU-basen »jävligt förbannad« 

SSU:s förbundsordförande Philip Botström säger att han »milt uttryckt är jävligt förbannad« efter de senaste dagarnas avslöjanden om ungdomsorganisationen.

– Den här typen av uttryck är helt oacceptabla. Har man antisemitiska, homofoba eller islamistiska sympatier, då ska man bort från SSU, säger han i SVT:s Morgonstudion.

– Vi är en stor organisation som organiserar barn och unga från hela Sverige. När man kommer in i SSU så har inte alla med sig värderingar som demokrati, jämställdhet, antirasism, säger han.

Etableringsuppdrag succé för nyanlända

Fler nyanlända får jobb eller studerar efter att de lämnat Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, skriver Direkt.

I år har 44 procent börjat jobba eller studera inom 90 dagar efter etableringsuppdragets slut. En ökning från 32 procent vid samma period förra året. Bland orsakerna nämner Arbetsförmedlingen en stark arbetsmarknad, subventionerade anställningar och ett stort fokus på arbetsnära aktiviteter.

Största utsläppen från svensk konsumtion sker utomlands

65 procent av alla utsläpp av växthusgaser kopplade till svensk konsumtion sker utanför landet. Det visar en ny rapport som är beställd av Naturvårdsverket, enligt Sveriges Radio.

– Tidigare har man inte haft koll på det här, säger Martin Persson, forskare vid Chalmers tekniska högskola och en av de som ligger bakom rapporten. .
Rapporten visar också att 80 procent av svensk konsumtions utsläpp av farliga kemikalier sker utomlands.

Mer pengar för kamp mot hedersbrott

Fyra stadsdelar i Göteborg gör extra satsningar för att bekämpa hedersrelaterade brott som exempelvis att flickor könsstympas eller gifts bort, skriver GP.

– För att kunna göra goda individuella bedömningar måste man ha en god kunskap om hedersproblematiken och vilka riskfaktorer man ska titta på, säger Angela Tingström, projektledare i Angered, till GP.

Calgary röstar om OS

Befolkningen i Calgary kommer den 13 november rösta om att arrangera vinter-OS 2026. Blir det ett nej är Stockholm och Milano–Cortina d’Ampezzo de sista kandidaterna till spelen. Läs om Sveriges nytända fackla här.

Debatter

»Partilojalititeten har aldrig varit lägre«, skriver Demoskops vd Anders Lindholm på SvD Debatt. 

Bristen på specialistsjuksköterskor skapar gigantiska problem i vården. Trots satsningar står nu 500 utbildningsplatser tomma. Vårdgivarna måste på alla sätt ta större ansvar för fortbildningen, skriver i DN Kenth Nauclér och Anna Forsberg, som i dag lämnar in en utredning till regeringen.

Sju analys- och utvärderingsmyndigheter måste läggas ner, och istället bli tre nya myndigheter med bredare uppdrag, skriver regeringens särskilda utredare Urban Karlström och Charlotta Eriksson i Dagens Industri.